FC Twente

Strooiveld voor voetbalsupporter: 'Als ik er niet meer ben, ga ik hierheen'

14 september 2021 11:31 Aangepast: 14 september 2021 11:36
Joop Kikkert wil hier uitgestrooid worden Beeld © EditieNL

Diehard supporters van FC Twente kunnen na hun overlijden hun as laten verstrooien op een speciaal strooiveld op de Westerbegraafplaats in Enschede. "Voor voetbalsupporters is het strooiveld een manier om voor altijd verbonden te blijven met de club."

FC Twente-supporter Joop Kikkert (64) weet het al zeker: op dit veld wil hij uitgestrooid worden. "Als ik er niet meer ben, dan ga ik daarheen. Mijn dochter weet het ook. FC Twente zit echt in mijn bloed ja", vertelt hij aan EditieNL. Al sinds zijn negende is Joop groot fan van de club. "Ik hoop natuurlijk dat ik nog heel lang van de club kan genieten. Sinds 1 januari ben ik met pensioen, dus heb ik er zelfs extra tijd voor."

Meer dan een club

Joop is lid van een supportersvereniging en zorgt dat hij overal bij is. "Ik ben ook naar wedstrijden in Rusland en de Arabische Emiraten gegaan. Twente is meer dan een club: het is een familie. Ik ken iedereen en het is altijd leuk met elkaar", vervolgt de fan over zijn liefde voor de club.

Over een strooiveld speciaal voor fans van de club werd al langer gesproken. "Een kameraad van mij is vijftien jaar geleden overleden. Hij wilde wel op zo'n plek uitgestrooid worden, maar dat was er nog niet. Nu komt hij er eindelijk!" Joop is nauw betrokken bij de aanleg van het veld, waar volgens hem veel animo voor is. "Elke dag krijgen we berichten binnen van mensen die hier uitgestrooid willen worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paardenliefhebster krijgt bijzondere uitvaart: 'Paard in de gang'

Het was al langer mogelijk om een FC Twente-uitvaart te hebben. "Waarbij de uitvaart in het teken van de clubliefde staat. Denk bijvoorbeeld aan vlaggetjes met de Twentse ros op de rouwauto", zegt Pedro Swier van Vredehof Uitvaartverzorging. En na jaren zoeken, komt er nu dus ook eindelijk een speciaal veld voor de as. "We proberen er het stadion na te bootsen."

Dug-out en cornervlaggen

Zo komt er een monument van het Twentse ros, bekend van de Twentse vlag, en wordt hetzelfde graszaad gebruikt als in het stadion. "Er komt een echte dug-out, een witte omlijning en cornervlaggen. Ook komt er een hekwerk waar nabestaanden slotjes kunnen hangen", vertelt Swier. "Daarnaast is het mogelijk om een tegel met daarop de naam van de overleden te persoon te plaatsen in een gedenkwand en is het mogelijk om de urn te begraven." Het veld op de begraafplaats wordt op 29 oktober in gebruik genomen.

Verbonden blijven

Dat supporters deze speciale wensen voor hun afscheid hebben, is helemaal van deze tijd. "Daar waar in het verleden mensen anoniem werden weggebracht, hebben mensen nu steeds meer de behoefte om te herdenken. Voor voetbalsupporters is het strooiveld een manier om voor altijd verbonden te blijven met de club. De club is de plek waar zij vaak het liefste komen", zegt uitvaartverzorger Liane Smit van Monuta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Begraven worden in een levende doodskist, steeds meer mensen kiezen voor duurzame dood

Iedereen heeft volgens Smit plekjes in het leven die van belang zijn, waar hij of zij ook verstrooid wil worden. "Het is dan voor de nabestaanden een plek om naartoe te gaan en een plek waar mooie herinneringen zijn."

Verschillende voetbalverenigingen gingen FC Twente dan ook al voor met een speciaal strooiveld, zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en ADO Den Haag.

Gedenkplek

Ook uitvaartverzorger Smit krijgt er regelmatig vragen over. "Familieleden van de overledene vragen dan bijvoorbeeld of het boeket in de kleuren kan zijn, of dat de vlag van de club op de kist mag", zegt Smit. Er is geen strooiveld, maar wel een speciale gedenkplek voor de overleden supporters. "Er wordt écht veel gedaan aan supporters die ontvallen zijn. Ze kennen elkaar allemaal en staan jarenlang naast elkaar op de tribune. Het is één grote familie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore