Eitje

Malou maakte een podcast over haar kinderwens: 'Niet vanzelfsprekend'

11 september 2021 16:55 Aangepast: 13 september 2021 09:47
Malou van der Starre maakte de podcast over haar kinderwens

Een kinderwens, veel mensen hebben er een. Maar daadwerkelijk vader of moeder worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarover gaat de podcast 'Eitje' van Malou van der Starre. In de vijfdelige serie vertelt Malou over hoe zij als vrijgezelle dertiger invulling geeft aan haar kinderwens, om op die manier het lastige onderwerp bespreekbaar te maken.

De podcast draait om Malou zelf, en dan vooral om haar wens om moeder te worden. In haar eentje nam ze de stap om te proberen om deze wens in vervulling te laten gaan. "Ik was eerst van plan om een podcast te maken over moderne gezinnen, want niet ieder gezin is het perfecte plaatje", vertelt ze aan EditieNL.

Kinderwens

Maar tijdens de opnames ontdekte ze dat kinderen krijgen niet altijd even makkelijk gaat. "Toen ik begon, mislukte de verwekking en had ik een miskraam. Dus besloot ik om over te gaan op hoe ouderschap niet vanzelfsprekend is."

Malou hoopt dat mensen zich kunnen herkennen in haar verhaal. "Het is voor mij vooral belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. Want iets willen betekent niet automatisch dat je het ook gaat krijgen, en dat is moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen alcohol als je vruchtbaar bent? 'Vrouwen zijn meer dan broedmachines'

De podcast Eitje bestaat uit vijf afleveringen over het verhaal van Malou. Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die net als haar merken dat het krijgen van kinderen niet vanzelfsprekend is. Zo spreekt ze schrijfster Liesbeth Smit over de positie van vrouwen zonder kinderen in onze maatschappij en legt fertiliteitsarts Tessa Cox uit waarom zwanger raken niet altijd lukt.

'Ik wil herkenbaar zijn'

Het onderwerp is in de ogen van Malou niet perse een taboe. "Mensen praten liever over dingen die goed gaan. Praten over de dingen die moeilijk zijn doen we minder snel. Ik hoop dat mensen zich minder een uitzondering voelen doordat ik daar open over ben. Ik wil herkenbaar zijn voor anderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwanger na een miskraam: 'Intens blij, maar ook doodsbang'

De podcast is vanaf vandaag te beluisteren. Niet lang na publicatie stroomden de reacties binnen. Niet alleen van bekenden, maar ook van mensen die zichzelf herkenden in haar verhaal en er steun uit haalden. "Het zijn mensen die weten hoe het voelt. Daarmee is het eigenlijk voor mij al een geslaagd project."

Nog niet het einde

Tot nu toe bestaat de serie uit vijf aflevering. Maar of er nog meer afleveringen aankomen is nog de vraag. "Ik ben nog wel aan het opnemen, ik ben tenslotte nog niet aan het einde van mijn avontuur." Of er een tweede seizoen komt lijkt Malou onwaarschijnlijk. "Maar als ik iets te melden heb, zal ik dat uiteraard doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore