Thuiswerken blijft ook in de toekomst nog van grote invloed op het aantal files. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daardoor staan sommige snelwegplannen opnieuw ter discussie. Want waarom wegen verbreden als het rustig blijft? "Het idee is compleet achterhaald."
Thuiswerken heeft een groot effect op de filevermindering. Tijdens de lockdown bleek dat 20 procent minder autokilometers al leidt tot 70 procent minder files. Dat is te lezen in het rapport van Planbureau voor de Leefomgeving.
Verbreding bij Amelisweerd
Grote infrastructuurprojecten, zoals de verbreding van de A27 bij Amelisweerd, staan hierdoor opnieuw ter discussie. In het rapport staat dat sommige snelwegplannen misschien heroverwogen moeten worden omdat thuiswerken ook in de toekomst van grote invloed kan zijn op het verminderen van de filedruk.

Jos Kloppenborg, voorzitter van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd, is erg blij met het rapport. "Het is geen onverwachte conclusie. Iedereen ziet dat die tendens waar te nemen is. Er zijn amper files op de A27 bij Amelisweerd. Het idee om 1,5 miljard te besteden aan het vernielen van het bos en de snelweg naar veertien rijstroken te verbreden is compleet achterhaald."
Protest
Hij hoopt dat het rapport helpt in zijn strijd tegen de verbreding. Op 14 oktober gaat hij weer demonstreren. "We denken dat we nu behoorlijk sterk staan in de procedure. Uit het rapport blijkt maar weer eens dat de verbreding niet noodzakelijk is."

Ook GroenLinks vindt het rapport een mooie aanleiding om de verbreding te schrappen. "Wij zijn niet alleen tegen het verbreden van de A27, maar ook tegen veel andere verbredingen die op de planning staan", vertelt Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht.
Snelwegplannen
Amelisweerd is niet het enige project dat weer ter discussie staat. Op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven was het voor de coronacrisis vaak filerijden. Die snelweg zou daarom meer rijstroken nodig hebben.
Ook het knooppunt Hoevelaken op de A28/A1 staat op de planning om verbreed te worden, omdat er vaak file stond. De A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad zou in 2026 verbreed moeten zijn. Daarnaast staat de A4, normaal gesproken drukste weg van Nederland, op de planning voor extra rijstroken om de doorstroming te bevorderen.
Betere investeringen
Je kunt het geld volgens Bouchallikht veel beter besteden. "Bijvoorbeeld door te investeren in het openbaar vervoer en fietsroutes. We lopen nu al achter in de investeringen in de huidige infrastructuur. In plaats van te investeren in allerlei nieuwe projecten, moeten we eerst zorgen dat de bestaande wegen en bruggen goed en veilig zijn."
Wegen verbreden vindt ze überhaupt een slecht idee. "Op die manier worden lange files omgezet in brede files die nóg hardnekkiger vaststaan bij de knelpunten aan de rand van de stad. Je kan namelijk wel steeds meer asfalt neerleggen, maar je krijgt alleen meer vierkante kilometers file. Op de lange termijn heeft dat geen effect."