'Metalen balletjes doen pijn'

Vrouwen beschoten met airsoftwapen: 'Gemakkelijk te krijgen'

09 september 2021 16:48 Aangepast: 09 september 2021 17:03
Patrick van der Putten van Veluwe Airsoft Beeld © EditieNL

In IJsselstein zijn er twee vrouwen beschoten met een airsoftwapen. Eén van de vrouwen raakte daardoor lichtgewond. In Nederland zijn er allerlei regels voor het hebben van een airsoftwapen. Toch blijkt het niet heel lastig om zo'n wapen aan te schaffen. "In landen zoals Duitsland, Italië en Spanje zijn ze een stuk makkelijker verkrijgbaar."

Zo'n twee weken geleden werden twee vrouwen flink opgeschrikt in IJsselstein. Ze stonden nog even te praten in de vroege nacht, toen ze plots met een airsoftwapen werden beschoten vanuit een auto. Tot nu toe weet de politie alleen dat het gaat om mannen in een grijs voertuig. Verder is er een onderzoek naar de identiteit van de verdachten ingesteld. De politie vraagt nu om getuigen. 

Eén van de slachtoffers en haar verwonding Eén van de slachtoffers en haar verwonding

Om een airsoftwapen te mogen hebben moet je ouder zijn dan 18 jaar, de sport beoefenen én lid zijn van de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV). Voor dat laatste heb je nog eens een gedragsverklaring nodig. Daarnaast mag je je airsoftwapen niet gebruiken of bij je dragen in de openbare ruimte. Bovendien mogen schutters hier alleen biologisch afbreekbare balletjes van plastic gebruiken. Metalen balletjes zijn verboden. 

Makkelijk verkrijgbaar 

De regels in Nederland zijn streng, maar over de grens niet. "Als je op vakantie gaat naar landen als Spanje, Duitsland en Italië kun je er zo een meenemen in de kofferbak", zegt Van Putten.

Het verschil tussen gewone wapens en airsoftwapens

Qua uiterlijk lijken ze misschien op elkaar, maar gewone wapens kunnen een stuk meer schade aanrichten dan airsoftwapens. Dat zit hem in de munitie. Bij een airsoftwapen gebruik je namelijk onschuldige plastic balletjes die niet groter zijn dan 6 millimeter. Daarom heet zo'n wapen ook wel een balletjespistool.

Het meesmokkelen van een wapen is natuurlijk wel illegaal. Mensen die geen zin hebben om honderden kilometers te reizen voor een airsoftwapen, kunnen gewoon online terecht. "Ook via Duitse websites kun je zo'n wapen aanschaffen, bijvoorbeeld met metalen balletjes."

Veiligheidsbril

Als je je aan alle regels houdt hoeft schieten met een airsoftwapen niet gevaarlijk te zijn. Dat denkt Icarus van der Kolk, bestuurslid van de belangenvereniging voor airsoft-schutters. "Met plastic balletjes kun je niet direct iemand ernstig verwonden, die zijn ervoor gemaakt om op elkaar te schieten", legt hij uit. "Het enige risico dat je loopt is het beschadigen van je ogen. Daarom dragen we een veiligheidsbril." 

Politie zoekt getuigen 

De politie roept iedereen die iets heeft gezien op om dat te melden. Op deze pagina vind je alle informatie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wapenwinkel VS moet stoppen met verkoop 'legopistool'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore