60.000 euro

Max (30) ruilt studieschuld weg: van knuffeltje naar Rolex

09 september 2021 14:49 Aangepast: 13 september 2021 17:10
Max ruilde zijn kunstwerk voor een Rolex-horloge Beeld © Max Koedijk

Een studieschuld van 60.000 euro. Hoe kom je daarvan af? Max Koedijk (30) is een ruilspel gestart om zijn schuld af te lossen. Een halfjaar geleden is zijn avontuur begonnen met een knuffel van 7,50 euro en inmiddels heeft hij een campagne van RUMAG ter waarde van 15.000 euro in handen.

"Soms ga ik er even voor zitten om mijn leven te overdenken", begint Max zijn verhaal. "Op een zeker moment wil ik toch een huis kopen, dus dacht ik: laten we eens kijken hoeveel hypotheek ik kan aanvragen", vertelt hij aan EditieNL.

Met een simpele calculator op Funda kan hij zijn maximale hypotheekaanvraag berekenen. Daarvoor heeft hij de hoogte van zijn salaris en studieschuld nodig. "Ik schrok me kapot toen ik zag dat het zo veel was." Met zijn studieschuld van 60.000 euro, daalde de hoogte van zijn hypotheek ook gelijk met 120.000 euro. "Ik dacht: ik moet hier zo snel mogelijk vanaf."

Wonen in Amsterdam

Op zijn achttiende besluit Max, nadat hij het atheneum succesvol heeft afgerond, aan de opleiding Media & Communicatie op de Universiteit van Amsterdam te beginnen. De stad wordt meteen zijn nieuwe thuisbasis, omdat hij op kamers gaat wonen. "Iedereen leende geld bij en met drie klikken op de knop was het geregeld. En dan komt het ooit wel weer een keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijden tegen een fikse studieschuld: 'Jaren extra gewerkt uit angst'

Na drie jaar komt Max erachter dat de opleiding toch niet helemaal voor hem is weggelegd. "Ik had veel beter moeten bekijken wat echt bij mij past. Maar als je atheneum doet, ga je automatisch naar de universiteit. Die sfeer hangt er gewoon." Inmiddels is hij afgestudeerd in mediamanagment en heeft hij een baan na zeven jaar studeren, maar ondertussen dus nooit op de teller bij 'Ome Duo' gekeken.

Ruilspel

Maar hoe kom je dan zo snel mogelijk van die studieschuld af? "Ik keek de kamer rond en zag een knuffeltje staan. Al snel bedacht ik me: wat nou als ik dit ruil voor iets wat meer waard is", legt hij uit. Zo gezegd zo gedaan. Na drie dagen start zijn ruilspel. "Mijn oude baas had nog een aantal Mac Mini's liggen. Ik stelde het voor en hij stemde in. Ik dacht meteen: dit gaat lekker zo."

Max ruilt een iPhone voor een motorscooter Max ruilt een iPhone voor een motorscooter

Na een halfjaar is de waarde tweeduizend keer hoger geworden dan waar hij mee begon. "Binnen no time ging ik van een iPhone naar een motorscooter, naar een auto, naar een kunstwerk van Frank Hollywood, totdat ik ineens een Rolex in handen had van 5500 euro." Nu heeft hij een Rumag reclamecampagne in handen ter waarde van 15.000 euro.

Groot feest

Wanneer Max zijn streefbedrag van 60.000 euro heeft behaald, ruilt hij nog één keer. Daarna verkoopt hij hetgeen dat hij in handen heeft en lost hij de schuld af. "Met wat er overblijft, geef ik gratis een groot feest voor iedereen met een studieschuld." Daarnaast probeert hij mensen te inspireren met zijn actie: "Door 'out of the box' te denken, is er meer mogelijk dan je denkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studieschuld-ontwijkend gedrag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore