Ga naar de inhoud
Trauma

Overval, gijzeling, mishandeling: 'Veiligheid pakketbezorgers moet beter'

Bestelbusje van PostNL Beeld © ANP Foto

Een pakketje bezorgen kan levensgevaarlijk zijn, zo bleek gisterochtend in Heerhugowaard. Een bezorger van PostNL werd daar gegijzeld in haar bestelbus. Vervolgens werd ze met een pistool bedreigd en van alle pakketjes beroofd. "De veiligheid moet beter."

De overval in Heerhugowaard staat niet op zichzelf. Zo werd in het voorjaar een pakketbezorger in Enschede beroofd. Ook in Woerden was het dit jaar raak. Negen maanden geleden werd een bezorger in Limburg zelfs mishandeld, waardoor hij nu getraumatiseerd thuis zit. Gisteren deed die bezorger zijn verhaal bij Opsporing Verzocht. 

Getraumatiseerde
Lees ook:
Getraumatiseerde pakketbezorger verliest baan en studie na overval

Willem Dijkhuizen van de FNV maakt zich zorgen om pakketbezorgers. Hij vindt dat de veiligheid verbeterd moet worden. "Ze krijgen steeds meer waardevolle spullen om te transporteren", zegt hij. "Dat is oké als je in een drukke straat moet bezorgen, maar niet als je op een afgelegen plek moet zijn. Waardevolle spullen kunnen beter met meerdere personen bezorgd worden."

'Vrij eenvoudig'

Het overvallen van een postbezorger is niet zo moeilijk volgens veiligheidsexpert Rico Briedjal. "Het is vrij eenvoudig om een telefoon te laten bezorgen op hele gespecificeerde tijden. Als de bezorger eraan komt dan overval je die", vertelt hij aan EditieNL. "Dit is kleine criminaliteit. Het risico blijft klein, maar de impact is groot."

Briedjal weet ook nog een aantal dingen waar postbezorgers op kunnen letten. "Afwijkend gedrag of afwijkende zaken aan de deur? Dan moeten postbezorgers wegwezen", zegt hij. Briedjal vindt dat er aan de voorkant al veel aan de veiligheid kan worden gewerkt. "Zo kun je risicovolle adressen op een lijst zetten of alvast kijken of een bezorger veel waardevolle spullen gaat bezorgen. Daar kun je weer specifieke maatregelen voor nemen." 

Reactie PostNL

PostNL heeft inmiddels gereageerd op de overval van de bezorger in Heerhugowaard. "Het is een heftige gebeurtenis, maar naar omstandigheden gaat het goed met de bezorger", zeggen ze in een telefonische reactie. "We hebben veiligheidsprocedures en instructies voor de bezorgers om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, maar daarover kunnen we niet te veel in detail treden. Over het algemeen is zo'n overval erg uitzonderlijk en maken we het gelukkig weinig mee." PostNL wacht eerst het onderzoek van de politie af voordat ze extra maatregelen gaan nemen. 

Postbezorger
Lees ook:
Postbezorger gegijzeld in Heerhugowaard

Niet iedere dag

Volgens Briedjal kunnen bezorgers vooralsnog met een gerust hart pakketjes bezorgen. "Het is heel erg en traumatisch, maar het is niet zo dat postbezorgers nu op grote schaal overvallen worden."

De politie zoekt getuigen 

Inmiddels is de politie in Heerhugowaard op zoek naar getuigen van de beroving. Iedereen die iets verdachts heeft gezien in de buurt van de Toermalijn op dinsdagochtend tussen 11.00 en 12.00 kan zich melden bij de politie. Die kun je bellen op 0800-8844 of 0800-7000 als je een anonieme melding wil maken. Verder is er een tipformulier.