Efteling attractie

Erfgoedvereniging wil Monsieur Cannibale in het Rijksmuseum

08 september 2021 12:14 Aangepast: 08 september 2021 14:43
Monsieur Cannibale is zondagavond gesloten Beeld © ANP

Monsieur Cannibale heeft afgelopen zondag zijn laatste rit in de Efteling gedraaid. Maar als het aan Erfgoedvereniging Heemschut ligt krijgt het beeld van de naakte man van kleur met een pollepel door zijn neus een nieuwe bestemming: het Rijksmuseum.

De vereniging is bang dat het beeld van de omstreden Efteling-attractie in een depot verdwijnt of wordt vernietigd. "Dat willen wij niet", benadrukt directeur Karel Loeff, "Het geeft duiding aan de discussie rondom racisme die nu speelt." Het illustreert volgens de vereniging bovendien hoe snel de kijk op deze discussie is veranderd.

De vereniging heeft daarop actie ondernomen en heeft een brief gestuurd naar zowel het Rijksmuseum als de Efteling. "We hopen de twee partijen zo met elkaar aan tafel te krijgen", vertelt Loeff aan EditieNL.

'Zorgvuldige afweging'

Het Rijksmuseum wil nog niet reageren op het verzoek. "Aan verwervingen gaat onderzoek vooraf en een zorgvuldige afweging", zegt de woordvoerder. De brief is vanochtend pas bij het museum aangekomen. Een reactie is dus nog te vroeg. "Het is goed dat in de maatschappij het bewustzijn over het slavernijverleden steeds groter wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is zover: Monsieur Cannibale is nu echt weg uit de Efteling

De afgelopen jaren was er veel kritiek op Monsieur Cannibale. Met name op sociale media werd het racistische karakter ter discussie gesteld. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland waren bezoekers van mening dat de attractie moest verdwijnen.

Reactie Efteling

De Efteling ziet er niets in om het karakter van Monsieur Cannibale af te staan of uit te lenen aan een museum. Een woordvoerder van het attractiepark bevestigt dat aan NU.nl. "We willen voorkomen dat objecten uit de Efteling een eigen leven gaan leiden buiten de context van het park."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tentoonstelling Slavernij in Rijksmuseum geeft slaven hun naam terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore