Meer handhaving

Meer boten op het water, maar niet genoeg toezicht: 'Er moet iets veranderen'

08 september 2021 15:21
Jean Wolters van 1023 Loungeboats Beeld © EditieNL

Meer toezicht en handhaving op binnenwateren en plassen. Daarvoor pleit Reddingsbrigade Nederland. We zoeken sinds de coronacrisis massaal vertier op het water, maar daarmee wordt het ook steeds gevaarlijker. Volgens de brigade hebben veel nieuwe recreanten namelijk geen idee van de regels. En dan kan het behoorlijk misgaan.

Zoals afgelopen zondag, toen op de Maas bij Herten twee speedboten met elkaar in botsing kwamen. Een van de slachtoffers overleed maandag. Vier anderen raakten gewond, waarvan een persoon nog met zware verwondingen in het ziekenhuis ligt. Hoe het ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

Ondernemers aan de Maasplassen maken zich al langere tijd zorgen over de toenemende drukte op het water. Jean Wolters van 1023 Loungeboats is erg aangeslagen door het ongeval. "Ik ken de jongeren die erbij betrokken waren persoonlijk. Het zijn jongens die al hun hele leven varen. Ik heb ze altijd gewaarschuwd om voorzichtig te zijn, vooral nu het steeds drukker wordt op de Maasplassen", vertelt Wolters aan EditieNL.

Meer toezicht

Als het aan Wolters ligt, verandert er snel iets. Hij vindt dat er niet genoeg controle is. "In de plassen mag je maar 9 kilometer per uur varen, maar in de vaargeul van de Maas tussen Linne en de Oolderplas is er geen snelheidslimiet. Dat is bedoeld voor watersporters: waterskiërs, speedboten, jetski's... en dat vaart allemaal door elkaar op een stuk van hooguit een paar kilometer lang", zegt de ondernemer.

Een gevaarlijk stuk volgens Wolters, omdat je tegenliggers op het stuk niet goed aan ziet komen en de Maas er niet breed is. "Ik vind niet dat er een snelheidslimiet moet komen, want daarmee neem je mensen hun hobby af. Maar ik vind wel dat er meer toezicht moet komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mirthe (15) overleed na speedbootdrama: 'Hoe hoog de straf ook is, ik krijg m'n kind niet terug'

Daar is de Reddingsbrigade Roermond het mee eens. "Er moet dringend iets veranderen", zegt Tom Diels van de brigade tegen EditieNL. "Door de coronacrisis is het veel drukker geworden op het water, mensen zoeken er massaal vertier." Mensen huren vaker bootjes of kopen er zelf één, omdat ze vorig jaar niet op vakantie konden.

Goed zeemanschap

Veel van de recreanten zijn volgens Diels onervaren. "Ze hebben geen vaarbewijs, wat verplicht is bij grote boten of boten die harder gaan dan twintig kilometer per uur, of hebben geen weet van de regels." Dat ziet de reddingsbrigade vooral terug in de overtredingen als ze mensen preventief aanspreken. "Ze varen te hard of houden geen rechts aan."

Maar de drukte is volgens Diels niet het grootste probleem, zolang er goed wordt gehandhaafd. De reddingsbrigade doet dat zelf niet, zij spreken mensen dus alleen preventief aan. "Er is nauwelijks handhaving. We zien dat sommige recreanten zich uit onwetendheid niet aan de regels houden, maar dat mensen het ook bewust doen." En goede handhaving zou ervoor kunnen zorgen dat mensen zich gedragen. "Als iedereen weet wat-ie doet en rekening met elkaar houdt door bijvoorbeeld voorrang te verlenen en niet te hard gaat, dan kan dat best goed samen. Goed zeemanschap noemen we dat."

Reactie gemeente Roermond

De gemeente Roermond laat in een reactie weten de problematiek op de Maasplassen te herkennen. "Het wordt de laatste jaren steeds drukker op het water. Als gemeente houden wij toezicht op de gemeentelijke plassen, al gaan toezicht en handhaving niet gelijk op met het toenemende aantal waterrecreanten. Daar moet dus serieus naar gekeken worden en dat gebeurt ook al."

"Tegelijk moet breder gekeken worden dan alléén toezicht en handhaving. Het kiezen van de juiste oplossingen is niet eenvoudig, alleen al vanwege de complexe situatie met veel verschillende partijen en verantwoordelijkheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore