Ga naar de inhoud
Niet altijd betrouwbaar

Huis kopen met een briefje: 'We hebben het uiteindelijk snel geregeld'

Amber van Dijk Beeld © EditieNL

Het valt niet mee om tegenwoordig een huis te kopen. Daarom gooien sommige mensen briefjes door de brievenbus, in de hoop om op die manier aan een huis te komen. Soms met succes. "Op vrijdag deden we het kaartje in de brievenbus en op zondag werden we gebeld." Maar lang niet iedereen die op deze manier te werk gaat, is betrouwbaar.

Het lukte Amber van Dijk om met een briefje aan een woning in Brabant te komen. Sterker nog: het was in één keer raak. "Via via wisten we dat dit huis verkocht zou worden. Toen hebben we een kaartje in de bus gedaan", vertelt ze. Op het papiertje zette Van Dijk dat zij en haar partner al een tijdje op zoek waren. 

Oververhitte
Lees ook:
Oververhitte woningmarkt zorgt voor afhakers: 'Over tien jaar weer' 

Op vrijdag deed Van Dijk het kaartje in de bus en zondag kreeg ze een belletje. "De verkoper vond het super leuk dat we een briefje in de bus hadden gedaan. Uiteindelijk hebben we het snel geregeld. We hebben geen aankoopmakelaar nodig gehad." 

Niet altijd betrouwbaar

Woningmarkt-expert Paul de Vries begrijpt dat mensen op deze manier een huis proberen te vinden. "Maar ik hoor ook dat het niet altijd gaat om betrouwbare mensen. Er zijn mensen die het alleen doen om geld te verdienen", zegt hij. "We noemen ze cowboy-investeerders. Ze gaan met flyers langs woningen en doen zich voor als gezin dat op zoek is naar een woning. Dan doen ze een bod waar je overrompeld door raakt. Veel mensen weten niet wat hun huis waard is en als je dan met deze mensen in zee gaat, kun je er slechter vanaf komen."

Gekte
Lees ook:
Gekte op de Nederlandse huizenmarkt? Het kan nog veel krankzinniger

De Vries vindt verder dat de woningbriefjes de woningmarkt niet transparanter maken. "We willen met z'n allen toewerken naar transparantie van de woningmarkt en de briefjes maken de woningmarkt juist minder helder", zegt hij. "Transparantie is nodig om mensen een reëel beeld te geven van de waarde van de woning."

'Het werkt'

Niet alleen Amber probeert een woning te zoeken met briefjes, ook Lisa probeert het. "Om nu via Funda wat te kopen is heel erg lastig. Huizen worden met een ton overboden", zegt ze tegen EditieNL. "Om hopelijk toch wat te kunnen kopen hebben we briefjes door de brievenbus gedaan. Daardoor hebben we ook al bezichtigingen gehad." Laatst is Lisa gaan kijken bij een huis van iemand die geen makelaar had. "Zij stonden er wel voor open om het huis aan ons te verkopen. Dat scheelde dan een ton, maar het was niet het huis dat we zochten." 

Huizenmarkt
Lees ook:
Huizenmarkt kookt droog: nog nooit hadden huizenkopers zo weinig keuze

Inmiddels heeft Lisa flink wat briefjes door de brievenbus gegooid, met resultaat. "We hebben nu vier huizen bezichtigd", zegt ze. "Omdat het werkt hebben we het vorige week weer gedaan, in de hoop dat we wat vinden." 

Geen cijfers bekend 

Hoewel sommige mensen fan zijn van de woningbriefjes, is er feitelijk weinig over bekend. "We denken dat meer mensen briefjes in de bus stoppen om een woning te vinden, maar er zijn geen cijfers over bekend", zegt De Vries. "Bij de eigendomsakte wordt niet gevraagd hoe je aan je huis bent gekomen en dat maakt dat er simpelweg geen betrouwbare cijfers bestaan."