De lhbti-community kan op veel steun rekenen, maar toch wordt er nog steeds met 'homo' gescholden. Afgelopen week kreeg journalist Joost Vullings van 'EenVandaag' het woord nog naar zijn hoofd geslingerd van Thierry Baudet. Vullings weigerde de Forum voor Democratie-leider een hand te geven vanwege de geldende coronaregels. Maar waarom schelden we nog zo vaak met dit woord, terwijl dat volgens belangenorganisaties moet stoppen?
COC Nederland, belangenorganisatie voor de LHBTI-gemeenschap, eist excuses van Baudet. "Homo is geen scheldwoord. Ook niet voor de grap. Het moet écht stoppen. Je bent volksvertegenwoordiger voor iedereen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn", vertelt Astrid Oosenbrug van COC Nederland aan EditieNL.
'Diepe belediging'
Er wordt niet alleen door jongens, maar ook door meiden vaak gescholden met 'homo'. Het zit diep in de maatschappij, volgens Bamber Delver van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. "Het is verworden tot een diepe belediging. Voor mannen onderling betekent het een aantasting in de mannelijkheid", zegt hij tegen EditieNL.

Maar waarom doen we het? "Het raakt mensen. Niemand vindt het leuk." Kinderen gebruiken het vaak om te pesten en daarvoor zijn woorden nodig die raak zijn. Homo doet dat.
Er zijn meer onwenselijke scheldwoorden, waar we aanzienlijk minder mee schelden dan met 'homo'. "We schelden minder met bijvoorbeeld 'kanker', omdat het een bijvoeglijk naamwoord is en geen scheldwoord op zichzelf", legt hij uit.
Uit de PestThermometer blijkt dat kinderen steeds eerder gaan schelden met 'homo'. "Het scheldwoord is aan een opmars bezig." Het staat op nummer twee van meest gebruikte scheldwoorden van kinderen uit groep 6,7 en 8, blijkt uit een peiling onder de leerlingen.