20 konijnen, 27 parkieten en 12 duiven

Extreem vies dierenverblijf: tientallen dieren zaten op eigen uitwerpselen

07 september 2021 14:11 Aangepast: 10 september 2021 08:54
De vieze konijnenhokken van de eigenaar Beeld © LID

De verblijven van een aantal dieren in de gemeente Sint-Michielsgestel waren er niet best aan toe. In een huis werden 20 konijnen, 27 parkieten en 12 duiven aangetroffen in extreem vervuilde verblijven, bedekt met uitwerpselen. De dieren zijn in bewaring genomen en krijgen nu een beter leven.

De dierenverblijven waren een trieste bedoening. Daarom lichtte de politie de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) in. Die ging vervolgens kijken en trof de dieren in hun smerige verblijven aan. Zo werd de bodem van de konijnenhokken zelfs bedekt door uitwerpselen van centimeters hoog.

Daarnaast hing er veel stof in de lucht en zaten er spinnenwebben aan de kooien. Hoewel de dieren in een vuile omgeving leefden, zagen ze er wel gezond en doorvoed uit. 

Nauwelijks beter

Na deze ontdekking was het voor de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming duidelijk: er moest iets gebeuren. Er werd overlegd met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en er werd besloten om bestuursrechtelijke maatregelen op te leggen aan de eigenaar. Die moest de dierenverblijven op korte termijn schoonmaken en zorgen voor passende huisvesting voor de dieren. 

Konijn zit op eigen uitwerpselen Konijn zit op eigen uitwerpselen

De inspecteur keerde op 1 september samen met een wijkagent terug naar de woning. Het was er nog steeds een zootje. De eigenaar was enigszins begonnen met opruimen, maar lang niet genoeg. Na nieuw overleg werd besloten de dieren in bewaring te nemen.

Betere toekomst

De dieren gaan nu op naar een betere toekomst. Ze zitten nu in een opvangadres. Daar worden ze onderzocht, krijgen ze de juiste verzorging en vooral schone verblijven. Over eventuele gevolgen voor de eigenaar is nog niets bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dertien verwaarloosde katten uit Tilburgse woning gehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore