Burgemeester laat zich niet vaccineren

Goed voorbeeld doet goed volgen? 'Je moet zien hoe anderen het doen'

07 september 2021 13:15 Aangepast: 08 september 2021 10:12
De burgemeester van Nunspeet (rechts) riep op om te vaccineren, maar doet dat zelf niet Beeld © ANP / Gemeente Nunspeet

De gemeente Nunspeet is in rep en roer. Hun burgemeester laat zich niet vaccineren. En dat terwijl hij vorige week zijn inwoners in een emotionele brief nog opriep om zich te laten prikken. Dat zorgde voor een flinke dosis kritiek. Goed voorbeeld doet goed volgen, maar steeds vaker lijken mensen in belangrijke functies het goede voorbeeld niét te geven.

Burgemeester Breunis de Weerd (SGP) riep vorige week zijn inwoners op zich te laten vaccineren. In de emotionele brief vraagt hij zich hardop af: "En jij, wat als jij corona overdraagt naar je kwetsbare opa of oma?" Toch kiest hij er zelf, wegens religieuze redenen, voor om zich niet te laten vaccineren. Dat rijmt volgens velen niet met deze oproep.

De Weerd is niet de enige beleidsmaker die het naliet om het goede voorbeeld te geven. Zo stapte de koninklijke familie vorig jaar nog in het vliegtuig naar Griekenland voor een familievakantie. En trouwde minister Ferd Grapperhaus zonder zich aan alle coronaregels te houden. Hoe belangrijk is het goede voorbeeld?

Geloofwaardigheid

"Politici blazen hoog van de toren", vindt politicoloog Gerard Drosterij. Maar als dan vervolgens blijkt dat je het zelf niet doet, ben je af, zegt hij tegen EditieNL. Het ergste hiervan vindt hij dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen. "Ze praten het recht. Dan ben je verkeerd bezig. De geloofwaardigheid neemt enorm af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe foto's bruiloft Grapperhaus: 'Hij is gezagloos geworden'

Het gaat dus wel vaker mis. De eerste stap is fouten toegeven. "Politici leggen geen verantwoording meer af en dat is kwalijk. Je hoeft niet perfect te zijn, maar geef dan wel je fout toe", vindt Drosterij.

Kinderen

Een goed voorbeeld begint met goede voornemens, benadrukt pedagoog Krista Okma. Het lukt niet alleen politici, maar ook onszelf niet altijd om dat waar te maken. "Kinderen kopiëren alles. Om dingen goed te leren, moet je zien hoe anderen dat doen." Daar speelt het goede voorbeeld een belangrijke rol in.

Je hoeft niet alles perfect te doen. Maar Okma deelt de mening van Drosterij: "Het doet af aan je geloofwaardigheid als je niet vertelt dat je fout zit." De samenleving kijkt naar het gedrag van beleidsmakers als het gaat om hun eigen gedrag aanpassen. "Als het hen niet lukt, dan denkt het volk: dan hoeven wij het ook niet te doen."

Reactie Burgemeester Breunis de Weerd:

"Als burgemeester draag ik het rijksbeleid uit om de coronacrisis te bestrijden. De vaccinatiecampagne is daarin een belangrijk en succesvol instrument. Voor mij persoonlijk speelt een heel ander aspect mee, namelijk: het geloof. En vanuit die overtuiging heb ik besloten mij niet te vaccineren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore