Ga naar de inhoud
'Racistisch'

Het is zover: Monsieur Cannibale is nu echt weg uit de Efteling

De laatste avond van Monsieur Cannibale Beeld © Wessel Wit

Het is het einde van een tijdperk in de Efteling: Monsieur Cannibale is gisteravond officieel gesloten. Er was al tijden ophef over de attractie en gisteren was het moment daar: de allerlaatste ronde van Monsieur Cannibale. Heel hard treuren is niet nodig, want er komt een nieuwe attractie voor in de plaats.

Er klonken al jaren kritische geluiden over de attractie, waarin bezoekers in kookpotjes draaien om een halfnaakte man van kleur met een pollepel door zijn neus. Dit werd door sommige mensen als racistisch beschouwd. 

Efteling heeft inclusiviteit hoog in het vaandel staan, laat het park weten. Naar eigen zeggen is Monsieur Cannibale 33 jaar geleden ontstaan in een hele andere tijd en 'zouden ze nu nooit meer zo'n attractie maken'. De kritische geluiden over racisme deden iets met de medewerkers van het attractiepark, want 'de Efteling is een plek voor iedereen.' De kritiek is dan ook een belangrijke reden voor het weghalen van Monsieur Cannibale. 

Monsieur
Lees ook:
Monsieur Cannibale verdwijnt uit Efteling: 'Iedereen moet zich welkom voelen'

Samenloop van omstandigheden

Pretparkjournalist Wessel Wit herinnert zich dat de eerste kritische berichten over Monsieur Cannibale uit 2014 dateren. "Er was toen een Amerikaanse journaliste van de Washington Post die daar in onze eigen ogen moeilijk over deed", zegt Wit. De laatste paar jaar zie je dat ook in Nederland de mening aan het veranderen is. Moet je dan vasthouden aan tradities of het niet?"

Patrick
Lees ook:
Patrick (43) heeft zijn tuin omgebouwd tot Efteling: 'Nu nog de rest van het huis'

De kritiek ontstond al ruim zeven jaar geleden, maar de Efteling heeft de attractie niet eerder aangepast. Volgens het park komt dat doordat ze hebben gewacht op het juiste moment. Wit gelooft dat wel. "Ze hebben wel echt gewacht op het moment dat er ook onderhoud nodig was. Ze wilden van Monsieur Cannibale af, één plus één is twee. Maar ik denk wel dat ze op zoek waren naar een moment. Als ze het gelijk hadden veranderd zouden mensen denken dat ze alles voor elkaar kunnen krijgen door te klagen."

Nieuwe attractie

De Eftelingfans namen gisteravond met een grote groep afscheid van Monsieur Cannibale. Toen de medewerkster zei dat dit het laatste rondje was klonk er een luid applaus. "Het waren vooral Eftelingfans die ermee opgegroeid zijn en er een laatste keer in wilden. Misschien om te zeggen: ik was erbij", vertelt Wit. "Laten we wel wezen, iedereen kent Monsieur Cannibale, maar het is geen attractie die echt gemist gaat worden."

Het missen van Monsieur Cannibale is eigenlijk ook niet echt nodig, want er komt snel een nieuwe attractie voor in de plaats: Sirocco genaamd. "Qua opzet is het vergelijkbaar met Monsieur Cannibale, maar het thema is anders. Nu worden het draaiende scheepjes van Sindbad de Zeeman. "Op de plek van de kannibaal komt nu een soort scheepslading. Van Afrikaanse jungle naar 1001 Nacht."