Veiliger

Koning geeft Max Verstappen boks: is de ellebooggroet definitief passé?

06 september 2021 14:05 Aangepast: 06 september 2021 14:11
De boks is veiliger dan de elleboog Beeld © EditieNL

De oplettende kijker heeft het misschien gezien: bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Grand Prix in Zandvoort begroetten zij Max Verstappen niet met een elleboog of zwaaibeweging, maar met een boks. Betekent dit dat de boks nu echt is ingeburgerd? En is deze manier van begroeten in coronatijd ook veiliger?

Toen handenschudden vanwege het coronavirus niet meer mocht, was daar al snel de elleboog als alternatief. Maar als het aan het koninklijk paar ligt heeft die groet alweer plaatsgemaakt voor de boks. 

De boks is een soort stoere variant van de handdruk, omschrijft lichaamstaalexpert Denise Dechamps van de Body Language Academy. "Het voelt meteen informeler. Daarnaast straalt een vuist dominantie uit. Net als wijzen, dat heeft hetzelfde effect", vertelt ze aan EditieNL.

Een handdruk is een stuk minder dominant. "Je ziet dan polsen. De pols is een kwetsbaar deel van het lijf. De handpalm staat voor openheid. Je kunt een handdruk wel dominanter maken door bijvoorbeeld een hand steviger vast te pakken."

Er zit een groot verschil tussen de binnen- en buitenkant van de hand. "Als ik je aanraak met de buitenkant is er minder controle. Met een handdruk kun je meer duwen en sturen. Dat lukt niet met de buitenkant van de hand. Dat is afstandelijker."

Veiliger

En dat niet alleen. In tijden van corona is de boks ook een stuk veiliger, weet microbioloog en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. "Het is eigenlijk een logisch verhaal", vertelt hij aan EditieNL. "Als je hoest en niest doe je dat aan de binnenkant van de handen. Dat leidt tot een overdracht van bacteriën tijdens het handenschudden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen handdruk meer geven, maar ook boks niet zonder risico

Ook de elleboog voldoet eigenlijk niet. "Dan ben je niet meer op anderhalve meter van de ander. Met de boks lukt het wel om de juiste afstand te behouden." De boks is wat dat betreft de veiligste optie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handen schudden in coronatijd, ja of nee? 'Ik doe het gewoon weer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore