Herhaling voorkomen

Hoger inkomen, hogere verkeersboete? 'Het zou een stuk eerlijker zijn'

06 september 2021 11:50 Aangepast: 06 september 2021 11:54
Auto rijdt voorbij flitspaal Beeld © ANP Foto

Een verkeersboete van 175.000 euro: het overkwam een vrouw in Zwitserland. Daar wordt de hoogte van een boete namelijk bepaald aan de hand van je inkomen. Het gebeurt niet alleen in Zwitserland, maar ook in een aantal andere Europese landen. Volgens de SP is een inkomensafhankelijke boete ook iets voor Nederland: "Het zou een stuk eerlijker zijn."

"We denken dat er in de kern iets moet veranderen aan boetes, waaronder verkeersboetes", zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid van de SP. "Nu zijn er standaardboetes voor iedereen en dat is niet eerlijk. Wat voor een miljonair een schijntje is, is voor iemand met een flexbaan een gigantisch bedrag." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'1 op de 3 verkeersboetes gaat de prullenbak in na aantekenen bezwaar''

Herhaling voorkomen

Van Nispen is bang dat iemand met een heel hoog inkomen zich niets aantrekt van een bon van een paar honderd euro. "Als een ontzettend rijk iemand 20 kilometer per uur te hard rijdt en een boete van 200 euro krijgt, dan raakt dat diegene amper. Wat weerhoudt hem om dat niet meer te doen?"

Herhaling van overtredingen voorkomen is dan ook het doel van de SP. "Het principe van boetes is dat het helpt te voorkomen dat iemand het nog eens doet. Dat los je niet op met gelijke boetes voor iedereen, zonder enig maatwerk. Daarom pleit de SP voor eerlijke boetes waarbij naar je inkomen wordt gekeken."

Moeilijk te realiseren

Verkeerskundige Ruud Hornman denkt niet dat een boete naar hoogte van inkomen een goed idee is. "Eigenlijk zou dat heel apart zijn, inkomensafhankelijke verkeersboetes. Het zou net zoiets zijn als dat mensen met een hoger inkomen bij een supermarkt meer betalen dan mensen met een lager inkomen", zegt hij. "Bovendien werkt het niet naar mijn mening. Verkeersboetes worden uitgedeeld aan mensen die een gevaar vormen voor anderen, en dat hangt niet per se af van mate van inkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel minder verkeersboetes door corona, staat loopt 48 miljoen mis

Daarnaast vindt Hornman dat inkomensafhankelijke boetes moeilijk te realiseren zijn in Nederland. "In Nederland word je bekeurd op basis van je kenteken, er wordt automatisch een foto van de achterkant van de auto gemaakt", vertelt hij. "Stel je voor dat je een keer iets te hard in de auto van je rijke buurman hebt gereden en je een torenhoge boete krijgt. Dat is hetzelfde bedrag als jouw maandsalaris."

Betere oplossing

Hornman weet wel een betere oplossing dan de inkomensafhankelijke verkeersboete. "Als je verkeersovertreders wil pakken op de plek waar het het meest pijn doet, in de portemonnee, maak een verkeersboete dan duurder bij herhaling van overtreding", pleit hij. "Ontwerp een systeem waarbij iemand die vaker een overtreding maakt in het verkeer een hogere boete betaalt. Daarmee maak je de kans op herhaling kleiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen boete voor rijden met mobiel op schoot: 'Onbegrijpelijke uitspraak'

Verder meent Hornman dat mensen die herhaaldelijk de wet overtreden in alle lagen van de samenleving te vinden zijn. "Als je kijkt naar wie het vaakst verkeersboetes krijgt zijn dat natuurlijk weleens de patsers met de dikke wagens die te hard rijden. Soms zijn het echter mensen aan de sociale onderkant van de maatschappij, mensen met met een laag inkomen die zich niet goed aan de regels willen houden", zegt hij. "Mensen gaan het pas afleren als het boetebedrag wordt verdubbeld op het moment dat ze vaker een boete krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore