Copper Branch

Plantaardig en gezond uit eten: Stephen en Anouk openen vegan fastfoodketen

04 september 2021 12:45 Aangepast: 04 september 2021 13:27
Stephen en Anouk voor hun eerste vestiging van de keten Beeld © Lisa Nieuwenhuis

Een avondje uit eten met het gezin, maar dan volledig plantaardig en gezond, dat is wat Stephen Nieuwenhuis en Anouk Hermanides willen bieden. Met dat beeld voor ogen openen ze in oktober in Utrecht de eerste vestiging van de Canadese keten Copper Branch, die alleen maar veganistisch eten serveert. En dat doen ze niet zomaar, ze willen een verschil maken in de wereld, voor zowel klant als werknemer.

Op een druilerige zaterdag in Frankrijk waren Stephen en Anouk samen met hun kinderen op zoek naar een plek om te eten. Het hele gezin eet volledig plantaardig, en in Frankrijk bleek dit nog vrij lastig. "We hebben via de app Happy Cow toch een restaurant kunnen vinden: Copper Branch", vertelt Anouk aan EditieNL.

Het gezin was direct onder de indruk. Niet alleen over de volledig plantaardige menukaart, maar ook over de kwaliteit van het eten waren ze te spreken. "Geen moeilijke smaken, maar wel ontzettend smaakvol."

Franchise

Terug van vakantie bleef de herinnering aan  het restaurantbezoek nog lang spelen in hun hoofd. Stephen had een vaste baan, maar daar kwam een eind aan. Het stel uit Woerden moest op zoek naar een nieuwe uitdaging. "We zagen dat Copper Branch op zoek was naar franchisenemers in Nederland, dus daar zijn we direct achteraan gegaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwangere veganisten krijgen geen goed voedingsadvies: 'Niet genoeg kennis'

De keten komt origineel uit Canada en is inmiddels aan het uitbreiden naar alle uithoeken van de wereld. "Ze gaan beginnen in het Midden-Oosten, Scandinavië en dus ook in Nederland." De eerste vestiging van Anouk en Stephen zal in oktober openen in Utrecht. "En daarna willen en moeten we binnen acht jaar 25 vestigingen openen. We zullen beginnen met de grote steden en willen uiteindelijk ook restaurants openen in de kleinere steden."

Van burgers tot pokébowls

De menukaart van de restaurants zal volledig plantaardig zijn. Op de kaart staan herkenbare fastfoodgerechten zoals frietjes en hamburgers. "We hebben ook pokébowls, die we per seizoen zullen rouleren. Ook hebben we sidedishes zoals kipnuggets en falafelballetjes, allemaal lekker gekruid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands ijs een wereldhit: 'Vooral vegan ijs is in trek'

Naast dat alles plantaardig is wil het stel ook zo veel mogelijk biologisch en lokaal voedsel aanbieden. "We hebben grote vriezers zodat leveranciers niet vaak hoeven te rijden. We doen zo veel we kunnen, als er een optie is voor biologisch en lokaal dan staat die bij ons op de kaart."

Iedereen is welkom

Het stel wil hun werknemers een fijne werkplek bieden. "Het was in het begin lastig om werknemers te vinden. Nu stromen de sollicitaties binnen. Het zijn vooral mensen die erg enthousiast zijn over het concept en ze zijn erg gemotiveerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boer Joost is Nederlands eerste veganistische akkerbouwer

"We zijn van plan om iedereen maandelijks een bedragje te geven om bijvoorbeeld een boek te kopen of een yogalesje. We willen dat ons restaurant een plek is waar met plezier en liefde wordt gewerkt, zonder stress en te hoge werkdruk. Daarmee willen we een andere werkcultuur biedt, als een soort ommekeer."

Anouk en Stephen kunnen niet wachten tot hun eerste vestiging open kan. "Meer aanbod van plantaardig eten vinden wij erg belangrijk. We willen er zijn voor gezinnen die niet zomaar even naar Amsterdam kunnen rijden om in een restaurant vegan te kunnen eten. Copper Branch wordt voor iedereen toegankelijk en we hebben dan ook geen specifieke doelgroep."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore