Manege de Bongerd

Zwaarder dan 95 kilo? Dan mag je bij deze manege niet paardrijden

04 september 2021 12:03
Karin Bloem houdt de weegschaal vast Beeld © EditieNL

Extra coronakilo's kunnen er best eens voor zorgen dat veel mensen te zwaar zijn voor een paard, denkt Manege de Bongerd in Groningen. Daarom heeft de manege een oplossing bedacht: een weegschaal. Ben je zwaarder dan 95 kilo, dan wijst De Bongerd je vriendelijk de deur. Maar hoeveel kilo kan een paard dan aan?

Om er zeker van te zijn dat te zware mensen niet gaan paardrijden, plaatste Manege de Bongerd een weegschaal. Die staat naast een pashokje. Het idee: kleren uit, wegen en dan paardrijden. Of juist niet natuurlijk. "We zagen dat onze paarden moeite hadden met de coronakilo's. Na lang wikken en wegen besloten we dat we daar iets mee moesten doen", vertelt Karin Bloem, mede-eigenaresse van Manege de Bongerd in Groningen.

Wat kan een paard aan?

Allereerst mogen mensen die te zwaar zijn niet op een paard, omdat het paard daar rugklachten van kan krijgen, vertelt Bloem. "Het paard kan uit balans raken en dan wordt hij kreupel", zegt ze. "Dan kun je de paarden niet meer inzetten op de manage en je kunt niet meer op ze rijden. Uiteindelijk kost dat ook geld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lotje (10) droomt van de Paralympische Spelen: 'Iedereen kan leren paardrijden'

Het maximumgewicht voor de ruiter staat bij De Bongerd op 95 kilo. Is dit ook alles wat een paard aankan? "Er is een verschil tussen ervaren en niet-ervaren ruiters," zegt Bloem. "Een ervaren ruiter van 100 kilo is minder belastend voor het paard dan een niet-ervaren ruiter die iets lichter is." Ook kan ieder soort paard weer een ander gewicht aan, volgens Bloem. "Een fijner paard, zoals een Arabiertje, kan bijvoorbeeld niet meer dragen dan 75 kilo. Dat is al zwaar."

De regel voor wat een paard aankan 

Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.

Bron: KNHS

De medewerkers van Manege de Bongerd hebben lang nagedacht over een oplossing voor te zware ruiters. "Hoe pak je dat aan zonder mensen te beledigen? We stuurden een mail over de weegschaal. De reacties zijn verschillend: onze klanten zijn positief, maar op Facebook krijgen we soms lelijke reacties." De manege wil mensen niet wegjagen, maar wil bewustwording creëren. "Wij willen niet iemands geluk en hobby ontnemen, maar het moet wel te doen zijn voor het paard. Je doet de hobby niet in je eentje."

Ruiterfitness

Voor wie te zwaar is maar toch graag paard wil rijden, is ruiterfitness een optie. Bij deze sport train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Belangrijk voor de ruiter én het paard. Femke Dölle geeft hier les in en vertelt dat je houding op het paard erg belangrijk is. "Elke beweging die wij maken tijdens het rijden heeft invloed op het dier. Je wil het dier zo min mogelijk storen in de beweging", zegt ze. "Bij ruiterfitness zorgen we ervoor dat bepaalde spieren sterk zijn, dat de coördinatie van de spieren goed is en dat je meer flexibiliteit krijgt. Dat zijn belangrijke elementen in de ruitersport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afvallen zonder (streng) dieet: 'We worden voor de gek gehouden'

Het doel van het ruiterfitness-traject is het vinden van motivatie om te sporten. "Zelfstandig sporten vergt motivatie en discipline", zegt Dölle. "Maar je voelt je fitter, dus je blijft ermee doorgaan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore