'Extra energie'

Thuiswedstrijd voor Max Verstappen in Zandvoort: meer kans op de winst?

03 september 2021 14:00 Aangepast: 03 september 2021 16:41
Max Verstappen tijdens de eerste vrije training in Zandvoort Beeld © ANP

Het Formule 1-weekend op de Grand Prix in Zandvoort schiet bijna uit de startblokken. Een thuiswedstrijd voor Max Verstappen. De Nederlandse coureur staat bovenaan het lijstje van de bookmakers om er in eigen land met de winst vandoor te gaan. In hoeverre heb je als sporter voordeel van een thuiswedstrijd?

Verschillende Nederlandse coureurs hebben in het verleden 'op eigen grond' de winst gepakt. Zo won Jos Verstappen, de vader van Max, in 1993 de Formule 3 op het circuit in Zandvoort. Oud-coureur Tom Coronel behaalde goud in Zandvoort in de Formule 3 in 1997. En Max won daar zelf in 2014 ook al in de Formule 3.

Volgens Coronel is er zeker sprake van thuisvoordeel. "Het geeft je net dat kleine beetje extra energie. Terwijl ik de nummer 1-positie probeerde over te nemen, voelde ik iedereen opstaan van de tribunes. Dat voel je als je in de auto zit", zegt hij tegen EditieNL.

'Heel Zandvoort kleurt oranje'

Max racet al sinds zijn vierde en zal volgens Coronel weinig last hebben van zenuwen. "Hij zal wel thuisvoordeel voelen van die energie. Heel Zandvoort kleurt oranje. En het Nederlandse publiek is altijd geweldig. Ik ben er heilig van overtuigd dat hem dat gaat helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snap je niks van Formule 1? Leer deze acht termen en geniet mee van de race

Al zitten coureurs in een afgesloten auto, aan de sfeer op het circuit ontkomen ze niet. "Ik denk dat Max voelt hoe hard iedereen hem toejuicht als hij tweede staat en gaat voor de overwinning. Dat is dé kick voor een sportman. "

Thuisvoordeel?

Of Verstappen daadwerkelijk thuisvoordeel ondervindt is nog maar de vraag. Teamsporten – zoals voetbal of hockey – hebben dat echter wel. Deze sporters halen meer punten dan uitspelende teams, zegt sportpsycholoog Nico van Yperen. "Als we kijken naar individuele sporten, zien we dat verschil niet. Met andere woorden: Max Verstappen maakt evenveel kans in Zandvoort als in Hong Kong."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstappen denkt dat chaos nodig is voor spannende race Zandvoort

Sportpsycholoog Nico van Yperen Sportpsycholoog Nico van Yperen

De Nederlandse coureur kan het daarentegen wel als prettig ervaren om een thuiswedstrijd te rijden met zoveel Oranjesupporters. "Maar de vraag is of het écht effect heeft op zijn gemoedstoestand en of daar zijn prestatie dan weer effect van ondervindt", legt hij uit.

Dit kan per coureur verschillen. Het fenomeen 'kuipvrees' zorgt er bijvoorbeeld voor dat voetbalspelers dichtslaan als ze in de Kuip moeten spelen, vanwege de grote verwachting van het thuispubliek. "De een krijgt er een boost van, maar bij de ander werkt het juist tegen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore