Ga naar de inhoud
Gevraagd: gratis bomen

Minke doet zoveel mogelijk gratis: 'Ik stap van de ene proefperiode in de andere'

Minke laat een deel van de spullen zien die ze gratis heeft gekregen Beeld © EditieNL

Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug doet een oproep aan alle boomkwekerijen in het land: hij wil dat ze gratis bomen doneren, omdat door een valwind in juni 800 exemplaren zijn vernield. Zijn oproep lijkt nog te werken ook. "Je kunt heel veel spullen gratis krijgen als je je best doet", weet bespaarexpert Minke van Kuijen.

Frits Naafs hoopt alle 800 verloren bomen terug te kunnen plaatsen met behulp van donaties van kwekerijen. "We zijn niet echt een rijke gemeente. Bovendien waren de kosten voor het herstellen van de schade al heel hoog", legt Naafs uit aan EditieNL.

20 tot 25 centimeter

In een video roept hij alle boomkwekerijen in Nederland op: "Help de inwoners van Leersum weer te kunnen dromen en doneer nieuwe bomen." En hij stelt nog eisen ook. Zo moeten de bomen een stamdikte van 20 tot 25 centimeter hebben en zijn niet alle soorten welkom. "We hebben al verschillende reacties binnen", zegt Naafs. "Bijvoorbeeld van een kweker die tien eiken aanbiedt."

Leersum
Lees ook:
Leersum wil hulp van Rijk vanwege schade door valwind

Blijkbaar werkt de tactiek dus. "Er zijn veel manieren om gratis spullen te krijgen", zegt Minke van Kuijen, die zichzelf online gekscherend 'Gierige Gerda' noemt. Zij maakt er een sport van om zo min mogelijk – het liefst niks – te betalen voor de spullen en diensten die ze gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld van die cashback-acties waarbij je een product gratis kan uitproberen en daarna het geld teruggestort krijgt op je rekening", vertelt ze aan EditieNL.

Testen en proeven

Je kunt je ook aanmelden om producten gratis te testen voor bedrijven. "Vaak mag je die dan houden. Op Marktplaats en Facebook heb je ook de 'gratis af te halen'-pagina's waar je aan spullen kunt komen."

Een andere favoriet van Minke: de gratis proefperiodes die veel bedrijven hanteren. "Ik ben zelf erg fan van luisterboeken en meld me bij verschillende apps om de beurt aan zodat ik steeds gratis kan luisteren. Dat doe ik ook bij tijdschriften en zelfs bij loterijen. Je moet wel goed opletten dat je de proefperiode op tijd opzegt hoor, anders kost het alsnog geld."

'Muziekwereld
Lees ook:
'Muziekwereld misbruikt prins Bernhard om punt te maken'

Maar de grootste winst valt volgens haar te behalen in de supermarkt. "Soms zijn er aanbiedingen waarmee je geld kan verdienen. Er is een actie van een bepaalde supermarktketen waarbij je een cadeaubon krijgt op het moment dat je een bepaalde aankoop doet. Als je die goed uitkient, kan het zo zijn dat het meer oplevert dan je hebt betaald. Denk daarnaast aan spaaracties waarmee je tickets voor een pretpark bij elkaar kan verzamelen, of een gratis boodschappenpakket krijgt."

Negatieve reacties

Minke beschouwt zichzelf niet als brutaal. "Dat ben ik echt niet. Ik betaal ook heus wel voor spullen. Toch krijg ik regelmatig negatieve reacties van mensen die zeggen: als je het kan, moet je gewoon voor je spullen betalen. Zij vinden dat je dit soort acties moet dit overlaten aan mensen die echt arm zijn."

Daar is ze het niet mee eens. "Die spaaracties van bedrijven zijn pure marketing. Waarom zou ik daar niet op een slimme manier gebruik van mogen maken? En spullen gratis afhalen via Marktplaats doe ik alleen als ik die ook echt nodig heb."