Ga naar de inhoud
Woningen ontruimd

Hoe weet je of jouw balkon veilig is? 'Pas op met strooizout'

De twee balkons stortten rond 5.30 uur naar beneden Beeld © EditieNL

Met een harde knal en veel kabaal zijn vanmorgen in het Brabantse Oudenbosch twee balkons naar beneden gestort. Niemand raakte gewond, wel zijn er 32 woningen uit voorzorg ontruimd. Het incident staat niet op zich. Hoe controleer je of jouw balkon veilig is?

Shiva wist niet wat hij zag toen hij vanmorgen uit het raam keek. De plek waar hij normaal gesproken een balkon had, was ineens leeg. Zijn balkon is rond 5.30 uur losgeraakt en naar beneden gestort. Bij de val werd het balkon eronder meegesleurd.

Scheuren

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat de balkons zijn ingestort, is nog onduidelijk. Wel hadden Shiva en verschillende buren al eerder scheuren opgemerkt, maar met die informatie zou de beheerder niets hebben gedaan.

De bewoners van de ontruimde woningen mogen in ieder geval vandaag nog niet naar huis. "Een groot deel zal morgen terug mogen. De rest waarschijnlijk vanaf zaterdag", zegt Sander Meeboer van NederWoon Vastgoedbeheer. "Alle balkons worden gestempeld. Dat betekent dat er een constructie wordt gebouwd om ze steviger te maken. We gaan natuurlijk ook verder onderzoek doen naar wat er is gebeurd."

Shiva's
Lees ook:
Shiva's balkon stortte in: 'Gescheur en gekraak, en toen een hele harde knal'

Eerdere incidenten met balkons

Het is niet de eerste keer dat een balkon naar beneden stort. In 2011 stortten in Leeuwarden vijf lagen van een flat in. Het bovenste deel nam vier andere verdiepingen mee. Niemand raakte gewond.

In Roosendaal viel er in 2017 een stuk van een balkon naar beneden om vervolgens op een portiek te landen. Ook hierbij raakte niemand gewond.

Op 1 januari 2018 stortte in Arnhem een balkon in waar tien mensen op stonden. Enkelen van hen raakten gewond. Later dat jaar kwam in Groningen een balkon naar beneden. Honderden bewoners moesten uit voorzorg hun huis uit. Er vielen geen gewonden.

Naar aanleiding van het instorten van het balkon in Groningen is een richtlijn opgesteld. "Wij controleren balkons van voor 1975", vertelt Errol Ooft, directeur van IOB Ingenieurs, aan EditieNL. "Toen waren er nog geen goede normen over de aanbrenging van wapeningen." Hij raadt dan ook aan om de woningbouwvereniging te vragen van welk jaar je balkon is. "Dan weet je of je extra op moet letten."

32
Lees ook:
32 woningen ontruimd in Oudenbosch na instorten balkons

Een van de redenen dat balkons afnemen in kwaliteit, is als mensen er – bijvoorbeeld als het sneeuwt – zout op strooien. "Dan komen er scheurtjes en worden de wapeningen aangetast. Vervolgens gaat de boel roesten en kan het balkon instorten."

Galerijconstructies

Volgens hoogleraar Simon Wijte van de TU Eindhoven verdienen vooral galerijconstructies extra aandacht. "Die moeten extra goed in de gaten gehouden worden, bijvoorbeeld of er scheuren in zitten. De balkons die in 2011 in Leeuwarden instortten vormden ook zo'n galerij."

Dat controleren moet je volgens hem niet zelf doen. "Er is onderzoeksplicht vanuit de overheid. Deskundigen moeten ernaar kijken."

Controle

Wil je je eigen balkon controleren en zolang mogelijk intact houden? Volgens de Vereniging Eigen Huis is het goed om dan op de volgende punten te letten:

  • Check of er scheuren in het balkon zitten
  • Controleer op roestplekken
  • Zorg dat regenwater goed afgevoerd wordt
  • Let op met het strooien van zout op het balkon