Inheems en uitheems

Dertig procent van de boomsoorten sterft uit: 'Hete zomers en droogte'

02 september 2021 11:59 Aangepast: 02 september 2021 12:01
Lammert Kragt laat een zak zaad van de bedreigde es zien in de genenbank Beeld © EditieNL

Niet alle boomsoorten zijn opgewassen tegen bijvoorbeeld houtkap, klimaatverandering en extreem weer. Uit onderzoek blijkt dat dertig procent van de soorten wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd. Ook in Nederland zijn er verschillende boomsoorten die het zwaar gaan krijgen.

Bijna een derde van alle boomsoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit het internationale rapport The State of the World's Trees, dat is gepubliceerd in Botanic Gardens Conservation International. Het gaat om 17.500 soorten. 

Dit zijn zowel inheemse als om uitheemse soorten, weet Lammert Kragt, teamleider van de afdeling Zaad en Plantsoen bij Staatsbosbeheer. "Met name de es staat op sterven. De beuk wordt ook bedreigd door verdroging. Zeker de hete zomers dragen daaraan bij", vertelt hij aan EditieNL.

Inheemse soorten

Maar ook de wilde appel en peer en tal van andere inheemse boomsoorten gaan het zwaar krijgen. "De beuk is een boomsoort dat een koeler klimaat nodig heeft, zoals een aantal decennia in Nederland het geval was. Hij houdt van koele zomers en niet te koude winters. De hete zomers en grote droogte leiden ertoe dat de beuk in grote mate gaat verdwijnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier eekhoorns dood na lompe bomenkap gemeente

De es verdwijnt door een schimmel uit Zuidoost-Azië. Een jaar of tien geleden kwam deze schimmel voor het eerst in Nederland. Veel essen zijn eraan doodgegaan en dat gebeurt nog steeds veel. Gelukkig blijven er ook nog veel over. De sterkste overleven het."

Biodiversiteit

Toch is het volgens Kragt belangrijk dat er verscheidenheid aan boomsoorten blijft bestaan. "Die zorgen voor een ecologische samenhang. Iedere schakel die je ertussenuit haalt, betekent een verarming van de biodiversiteit. Diersoorten en vogels zouden dan ook wegtrekken."

Genenbank

Hij is ook beheerder van de genenbank, een plek waar zaadjes gebruikt worden voor herplanting om de inheemse soorten te behouden. "Dat doen we in opdracht van het ministerie. We willen het oorspronkelijke genenmateriaal behouden. Van de 115 soorten bomen en struiken die onder druk staan, hebben we ruim 60 soorten in de genenbank."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maaien met de zeis: 'Goed voor de natuur'

Van de soorten in de genenbank wordt zaad geoogst dat weer teruggeplant kan worden. "Jaarlijks is er zo'n vijf- tot zesduizend kilo zaad om terug te planten." Ook wil hij kijken of bomen meer klimaatbestendig gemaakt kunnen worden. "Daarvoor kunnen we ook bomen uit het buitenland halen. Zo hebben we al wat tamme kastanjes geplaatst. Maar het gaat nog om kleine groepjes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore