Beschadigde zenuw

Lotje (10) droomt van de Paralympische Spelen: 'Iedereen kan leren paardrijden'

01 september 2021 14:46 Aangepast: 01 september 2021 18:08
Lotje Kao met haar trainer Glasten Krapels Beeld © EditieNL

De eerste paralympiërs keren deze week terug uit Tokio. Net als bij de Olympische Spelen, hebben ook zij flink wat medailles in de wacht gesleept. De para-dressuurruiters hebben zes medailles veroverd. En met het succes van dit jaar staat Lotje Kao (10) te trappelen om zelf ooit naar de Paralympische Spelen te gaan. "Met een positieve mindset kun je alles bereiken als je er maar in blijft geloven."

Lotje heeft een beperking die je misschien niet direct aan haar ziet. Tijdens haar geboorte is de zenuw die zorgt voor de aansturing van haar schouders, elleboog, pols en vingers beschadigd. Daardoor heeft ze vaak last van hyperflexibele gewrichten én mist ze kracht en coördinatie.

Met haar pony Jutte traint ze nu samen met haar coach Joyce Heuitink én de ambassadeur van het Para Pony Team, Glasten Krapels, hard om haar grootste droom te verwezenlijken: de Paralympische Spelen. "Ik ben heel trots op de ruiters die vandaag terugkomen met hun medailles", vertelt ze aan EditieNL.

Lusjes aan teugels

Over zeven jaar hoopt ze zelf tussen deze pararuiters te rijden. "Dan moet ik wel nog even oefenen." Ze heeft niet alleen vertrouwen in zichzelf, maar ook in anderen. "Iedereen kan leren paardrijden met een beperking. Ook als je geen benen meer hebt, dan word je gewoon vastgemaakt aan het zadel. Er is voor iedereen wat aan te passen", legt ze uit. Zelf heeft Lotje lusjes aan haar teugels voor meer grip en om ze makkelijker vast te houden.

Geen opleiding

In de paardentopsport is er geen speciale opleiding voor jeugd met een beperking. Dat was voor oud para-dressuurruiter Glasten Krapels reden om het Para Pony Team te versterken als ambassadeur. "De overstap van jeugd naar senioren is anders gewoon veel te groot", vertelt hij aan EditieNL. Senioren met een beperking worden namelijk wel getraind.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dressuurruiter Voets pakt op Paralympische Spelen opnieuw goud

Krapels heeft op dit moment drie meiden die hij intensief begeleid, meeneemt naar shows en ondersteunt in hun beperking. "Welke handigheidjes hebben ze nodig om goed met hun beperking om te gaan? Als je ouder wordt gaat je lijf veranderen. Daar probeer ik ze bij te helpen. Met een positieve mindset kun je alles bereiken als je er maar in blijft geloven."

Populair

Hij merkt dan ook dat sporten met een beperking de afgelopen jaren populairder geworden. "Ik denk dat de sport meer op de kaart is gezet." Daarbij speelt sociale media een grote rol, meent Krapels. "Ik ben zelf influencer en maak video's over mijn leven om andere te inspireren. Ik hoop het Para Pony Team verder uit te breiden dus laat de nieuwe generatie maar komen!"

Medailles Paralympische Spelen

In totaal wisten de paralympiërs van TeamNL 32 medailles tot nu toe op hun naam te schrijven. Veertien keer goud, negen keer zilver en ook negen bronzen medailles. En daarmee staan we op een zevende plaats in het klassement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore