Horeca hoopt op 'monsteromzet'

Horecabaas Marcel is klaar voor GP, maar bewoner Annemie vlucht Zandvoort uit

31 augustus 2021 14:00
De een ontvlucht Zandvoort vanwege drukte, terwijl de ander niet kan wachten tot de Grand Prix losbarst Beeld © EditieNL

Het aftellen is begonnen. Aankomend weekend verschijnen de Formule 1-coureurs eindelijk aan de start in Zandvoort. Het hele dorp maakt zich klaar voor het grote spektakel waar al jaren naar wordt uitgekeken. De een treft voorbereidingen om een monsteromzet voor zijn horecazaak te realiseren, terwijl de ander liever de verwachte drukte ontvlucht.

Ze is Formule 1-fan, maar zwaait toch het dorp uit tijdens het weekend van de Grand Prix. Klinkt misschien wat vreemd, maar Annemie Bier doet het. Ze vertrekt morgen samen met haar kinderen en de buren naar een camping in Raalte om daar de Formule 1 te volgen. "Ik verwacht ongekende drukte met alle bezoekers in de buurt. Dat is voor mij en mijn kinderen niet leuk", zegt ze tegen EditieNL.

'Vanuit de tuin te horen'

Annemie woont om de hoek van het circuit. Ze stapt de deur uit en staat na vijfhonderd meter op de racebaan. "Ik kan de wagens zelfs vanuit mijn tuin horen." En dat is – naast de drukte in het dorp – de reden dat ze naar Raalte vertrekt. "Als ik vanuit huis ga kijken, hoor ik dus eerst de motoren vanuit het parcours en daarna zie ik het door de vertraging pas op tv. Daar krijg ik een error in mijn hoofd van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden mensen naar Zandvoort voor de Grand Prix, maar hoe?

De school van haar kinderen heeft een aantal studiedagen ingelast deze week. Ze noemt de voorbereiding een beetje rommelig en is daarom blij dat ze op tijd naar de camping kan vertrekken. "Ik heb een soort pasje waarmee ik mijn eigen woonwijk in kan, maar ik heb er twee gekregen terwijl ik er één nodig heb. Die chaos en drukte ontvlucht ik liever. Ik ben een ontzettend groot fan en gun iedereen een fijne Grand Prix, maar ik kijk dan liever vanuit Raalte", zegt ze.

Horeca in Zandvoort

Voor de een dus reden om zijn koffers te pakken, voor de ander reden om extra in te slaan. Marcel Busscher, voorzitter van KHN Zandvoort en eigenaar van Lunchroom Rabbel heeft zes keer meer besteld dan normaal. "We zijn op volle oorlogssterkte", zegt hij tegen EditieNL. Busscher heeft achter zijn zaak een gigantische extra koelcontainer geplaatst om zijn voorraad in op te slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overhemden en een dorp vol vlaggen: Zandvoort springt in op F1-hype

De voorbereidingen zijn al weken in volle gang, in afwachting van de mensen die vanaf vrijdag aankomen in het dorp. "Het blijft natuurlijk wel een beetje de vraag wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Gaat iedereen na de race om 18.00 uur naar huis of blijven ze nog even?" Busscher hoopt vanzelfsprekend het laatste: "Dat is het risico dat we lopen als ondernemers. Het is nog even afwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore