Fungi

Huisdier met medisch rugzakje: wie wil een kat met schimmel of aids?

30 augustus 2021 16:21 Aangepast: 30 augustus 2021 16:28
Karel heeft aids en kan andere katten besmetten Beeld © EditieNL

Een hartverscheurende oproep van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Medewerkers zochten een nieuw baasje voor schimmelkat Fungi die – door zijn ziekte – niet zonder beschermende kleding geaaid kon worden. Ook moest de kitten elke dag gewassen worden én mochten de baasjes geen tapijt of stoffen meubilair hebben om besmetting te voorkomen. Wie wil zo'n katje hebben?

De zoektocht naar een nieuw baasje bleek voor Fungi helaas tevergeefs. Het beestje had zoveel ziektes onder de leden dat de medewerkers van de Dierenbescherming tóch besloten het beestje in te laten slapen. Maar net als Fungi zijn er nog heel veel dieren met een flink medisch rugzakje die wachten op een nieuw gezin. Zo wacht Karel – een kat met aids – in Amersfoort ook op een nieuw gezin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mathieu is de eerste postduif op Strava: 'Blijkt bang voor water'

Door zijn ziekte kan hij niet naar buiten omdat hij dan andere katten kan besmetten en dat is één van de redenen waarom Karel nog geen nieuw gezin heeft gevonden. En dat geldt voor meer zieke dieren.

Duurder

"Dieren met een rugzakje zijn toch wat minder gewild dan gezonde dieren", vertelt Lisette Schoonderbeek van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort aan EditieNL. "Dieren die ziek zijn hebben toch vaak medicijnen of speciale voeding nodig en dat is vaak duurder."

Mensen vinden het ook spannend om een zieke kat te adopteren omdat ze niet weten hoe het zich in de toekomst gaat ontwikkelen. "Dus je ziet dat ze liever een gezonde kat nemen die wat minder risico met zich meebrengt." Toch hoopt ze wel dat ook de zieke katten worden overwogen. "Ieder beestje verdient natuurlijk een thuis. En het hoeft niet altijd zo spannend te zijn als mensen denken."

Fungi was niet meer te redden Fungi was niet meer te redden

Soms zijn de medische problemen van een asieldier zo groot dat de medewerkers van het asiel tot de conclusie komen dat adopteren geen zin meer heeft. "Dat was bij Fungi het geval. Zijn gezondheid was zo slecht, en dat in combinatie met een besmettelijke schimmel, dat we op advies van de dierenarts toch hebben besloten hem in te laten slapen."

Het is niet zo dat zieke huisdieren die niet binnen een bepaalde tijd een baasje vinden automatisch een spuitje krijgen. "We hebben genoeg medische kennis in huis en ieder dier verdient een nieuw thuis."

Daar denken ze bij dierenasiel DOA in Amsterdam net zo over. Zij geven kwetsbare dieren die nergens terechtkunnen een tweede kans. Een kat met staar, een dove hond: ze proberen voor alle dieren een baasje te vinden. En als dat niet lukt nemen de vrijwilligers de dieren vaak zelf in huis. Zo ook Renee, zij heeft een hondje met een hernia en epilepsie geadopteerd.

Juffie

"Juffie heet ze, mijn keeshondje. Ik had haar in eerste instantie voor een paar maanden mee naar huis genomen zodat ze kon aansterken." Juffie kwam uit een zwaar vervuild huis en was zeer verwaarloosd. "Na die vier maanden zou ze weer naar het asiel gaan waar ze ter adoptie aangeboden zou worden maar ik kon dat toch niet over mijn hart verkrijgen. Dus heb ik haar zelf geadopteerd. Ziek of niet, ze geven net zoveel liefde als gezonde dieren."

Juffie Juffie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore