Gps-ring

Mathieu is de eerste postduif op Strava: 'Blijkt bang voor water'

30 augustus 2021 14:10
Zowel de wedstrijdrondjes als de trainingsvluchten van Mathieu zijn te volgen op Strava

Doorgaans zijn het vooral de routes van wielrenners en hardlopers die je tegenkomt op de app Strava. Maar sinds kort kun je er ook de tochten van duif Mathieu volgen. Zijn eigenaar Tijs van der Hulst heeft de vogel aangemeld.

Tijs (34) heeft vier duiven in zijn achtertuin in Warmond waarmee hij wekelijks wedstrijden doet. "Daarbij gaat het erom welke duif als eerste thuiskomt. Als duivenmelker zie je het moment dat jouw vogel bij zijn hok arriveert. Maar wat ik jammer vind, is dat je niets weet over de tocht die de duif heeft afgelegd", vertelt hij aan EditieNL.

Gps-ring

Daarom besloot hij zijn duif Mathieu een gps-ring om te doen. "Het leek me leuk om te zien welke route hij vliegt en met welke snelheid. En of hij bijvoorbeeld vaak stopt. Er zijn tegenwoordig wel meer duivenmelkers die dat doen. Maar ik ben de enige die zijn routes ook op Strava zet." Daarmee verenigt Tijs zijn twee grote hobby's: duivensport en wielrennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beschoten duif vliegt rond met pijl door borst: 'Maakt fitte indruk'

Zowel de wedstrijdtochten als de trainingsrondjes van Mathieu – die is vernoemd naar de gelijknamige wielrenner – zet Tijs op de app. "Ik doe zelf ook allerlei nieuwe ontdekkingen. Zo weet ik dat hij zijn laatste wedstrijd op drie plaatsen is gestopt om water te drinken. En dat hij graag langs de A4 vliegt. Je ziet dat hij bepaalde punten herkent en die ziet als een soort knooppunten."

Mathieu heeft een gps-ring om zijn poot Mathieu heeft een gps-ring om zijn poot

Watervrees

Ook weet Tijs inmiddels dat Mathieu niet dol is op water. "Hij durfde onlangs niet over het Hollands Diep. Toen hij die grote plas zag is hij een tijdje gestopt. Eerder zag ik ook al dat hij liever over bruggen dan over water vliegt. Volgend jaar wil ik hem hier extra op trainen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek moet imago duif verbeteren: 'Doet geen vlieg kwaad'

Ook andere mensen blijken het leuk te vinden om Mathieu te volgen. "Hij heeft inmiddels veel fans. Vandaag gaan we over de 1000 heen, denk ik." Toch is er één volger waar hij nog op hoopt. "Mathieu van der Poel natuurlijk. Dat zou helemaal mooi zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore