Onderzoek Universiteit Maastricht

Gezond eten verkleint kans op dementie: 'Kies voor groente, fruit en volkoren'

04 september 2021 14:02 Aangepast: 29 september 2021 17:40
Sebastian Köhler heeft aan het onderzoek meegewerkt Beeld © EditieNL

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl – denk aan zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten. 

Voor het onderzoek is gekeken naar het brein en de levensstijl van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de eerste schade in het brein samenhangt met de levensstijl van mensen. "Dat is ook te zien aan lagere scores op testen van het denkvermogen", vertelt onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht.

Schade beperken

Hij denkt dat die beginnende schade afgeremd kan worden door de leefstijl aan te passen. "Als je op middelbare leeftijd naar de leefstijl kijkt en die waar nodig verbetert, kan je de schade nog beperken en doen inkrimpen. Als je de gezonde leefstijl op alle vlakken doorvoert, zou er veertig procent minder dementie zijn – al is dat wellicht een beetje utopisch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 14.000 Nederlanders met dementie op jonge leeftijd: 'We dachten aan een burn-out'

Als mensen hun leefstijl willen verbeteren, is het belangrijk om dat in kleine stappen te doen. "Op die manier ga je allemaal succesmomentjes hebben en zal je minder snel afhaken. Je moet, zoals ik dat zeg, je 'inner-schweinhund' overwinnen. Die is lui en blijft in de comfortzone."

Do's en don'ts

Maar wat kun je dan precies het best eten, en wat moet je laten liggen? "Snoep en koek en vlees zou je minder moeten eten. Terwijl je meer volkoren en groente en fruit moet eten. Dat wordt ook wel het MIND-dieet genoemd", vertelt Ondine Nieuwerth-van de Rest, voedingsexpert aan de Universiteit Wageningen.

Andere ziekten

Niet alleen dementie kan wellicht voorkomen worden door een beter leven te leven. Ook bij andere ziekten heeft een (on)gezonde leefstijl invloed. Bijvoorbeeld bij diabetes, hart- en vaatziekten en bij verschillende soorten kanker.

Bron: hetfittebrein.nl door Dr. Ondine van de Rest

Bladgroente

Belangrijk is volgens haar om voldoende groene bladgroente te eten, zoals andijvie en koolsoorten. "Daarnaast zijn blauwe bessen en aardbeien goed. Voor mensen met weinig geld zijn die misschien te duur, maar dit fruit hoeft niet altijd vers te zijn. Soms is uit de diepvries zelfs beter, want je weet niet hoe lang verse producten al in de supermarkt liggen voordat je ze koopt. Ook groente en fruit uit blik is prima om te eten. Áls je het maar eet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wat je eet bepaalt hoe oud je hersenen zijn'

Omdat het voor veel mensen moeilijk is om in je eentje je leefstijl om te gooien, raadt onderzoeker Sebastian Köhler aan om het samen met vrienden of familie te doen. "We gaan nu een studie opzetten waarbij we 1200 mensen in groepen delen, en gedurende twee jaar proberen de goede kant op te bewegen. In oktober willen we starten met de eerste groep. Mensen kunnen zich nog aanmelden."

Dingen die goed zijn voor de hersenen:

  • gezonde voeding
  • voldoende bewegen
  • niet roken
  • actief blijven met je hersens (nieuwe dingen leren)
  • sociaal contact

Slecht voor de hersenen zijn:

  • overmatig alcoholgebruik
  • hoge bloeddruk
  • depressie 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore