Wildcamera

Loslopende honden jagen das op: 'Zeer triest incident'

30 augustus 2021 11:34 Aangepast: 30 augustus 2021 15:27
De das kan nog net op tijd wegkomen Beeld © Still uit de video

Loslopende honden: in veel natuurgebieden zijn ze niet welkom. Als baasje heb je het misschien niet in de gaten maar dankzij deze wildcamera wordt meteen duidelijk waarom honden niet overal los mogen lopen.

Boswachter Michael van Staatsbosbeheer deelt op Twitter een video van twee loslopende honden die achter een das aanzitten. Op de achtergrond hoor je de baasjes naar de honden fluiten maar ze staan niet goed onder appel. "Een zeer triest incident. De das komt net op tijd weg in zijn burcht", schrijft de boswachter in de tweet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kraaien ruimen zwerfafval op in ruil voor hondenbrokken: 'Slimme dieren'

Hoewel de das er zonder kleerscheuren vanaf komt legt boswachter Michael aan EditieNL wel uit wat de risico's zijn voor zowel de natuur als de honden.

"Er zijn genoeg hondenlosloopgebieden in Nederland waar je jouw hond – zolang 'ie onder appel staat – los kan laten lopen. Maar in gebieden waar je jouw hond aangelijnd moet houden moet je dat ook echt doen."

Jonge dieren

Er zijn namelijk veel natuurgebieden waar veel (jonge) dieren leven. "De honden hebben in dit geval mazzel gehad dat het een jonge das was. Een volwassen das kan zich namelijk prima verdedigen en dan had het voor de honden ook heel anders af kunnen lopen."

De boswachter hoopt met het delen van deze video hondenbezitters bewuster te maken van wat er zich allemaal in de bossen afspeelt. "Je bent te gast in de natuur en zo moet je je ook gedragen. Laat honden alleen los in losloopgebieden. Die zijn er genoeg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore