Woningtekort

Miriam nam vluchteling Madlen in huis: 'Meer kansen en beter voor de integratie'

27 augustus 2021 18:18
Miriam (rechts) nam Madlen (midden) in huis Beeld © EditieNL

Waar moeten alle Afghanen die naar Nederland toe zijn gekomen worden ondergebracht? Op dit moment wordt iedereen opgevangen op noodlocaties, maar op termijn zullen de evacués ander onderdak moeten vinden. In Portugal wordt er gesproken over een creatieve oplossing: mensen willen Afghanen in huis nemen.

In drie dagen tijd hebben in Portugal 350 mensen aangeboden om onderdak te bieden aan Afghaanse vluchtelingen. Het plan ligt op dit moment bij een speciale migratiecommissie, melden de Portugese media.

Gastgezin

Voor Nederlanders die openstaan om vluchtelingen onderdak te bieden bestaat er al langer een platform: Takecarebnb. Als vluchtelingen in Nederland een verblijfsvergunning krijgen, kunnen zij zich aanmelden en gematcht worden aan een gastgezin. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig met ambassadeur en laatste militairen geland in Eindhoven

Voor de 22-jarige Madlen uit Syrië is Takecarebnb een uitkomst geweest. Zij is een paar maanden geleden gematcht met Miriam, die met haar partner en dochter in Haarlem woont. Madlen is gevlucht voor de IS en is nu statushouder in Nederland. Ze vindt het erg fijn in haar nieuwe huis. "Er zijn meer hier meer mogelijkheden dan in het asielzoekerscentrum", vertelt Madlen aan EditieNL.

Integratie

Miriam vult aan: "In een Nederlands gezin kom je veel makkelijker in contact met andere Nederlanders. Alle buren kennen Madlen. Dat helpt ontzettend om een netwerk op te bouwen en komt ook de integratie ten goede."

Ook leert ze op deze manier sneller Nederlands. "Het gaat al best goed", zegt Madlen. Miriam is erg trots op haar. "Ze is nog maar acht maanden in Nederland. Madlen doet het waanzinnig goed. Ik vind het ontzettend knap."

Asielprocedure

Afghaanse evacués in Nederland worden momenteel opgevangen op vier noodlocaties: Zoutkamp, Huis ter Heide, Harskamp en Heumensoord. Als zij een asielaanvraag doen, wordt die op de betreffende locatie in behandeling genomen door de IND. Iedereen wordt geregistreerd en gescreend, zodat bekend is om wie het gaat. Ook volgen er gesprekken. Hoelang het hele traject duurt, is moeilijk te zeggen.

Als er uiteindelijk een verblijfsvergunning wordt verleend, zijn de evacués er nog niet. Nederland kampt met een woningtekort, dus waar gaan de Afghanen wonen? Tot ze een huis hebben, zijn ze aangewezen op de asielzoekerscentra. Maar ook die zitten vol.

Tweede familie

Madlen voelt voor Miriam inmiddels als familie. "Ik zie mezelf niet als haar moeder – die heeft zelf al. Misschien meer als grote zus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Afghaanse ministerspost naar maaltijdbezorger: 'Een baan is een baan'

Dat gevoel is wederzijds. "Ik word emotioneel als ik erover praat", zegt Madlen met een brok in haar keel. "Ik ben heel erg blij met mijn nieuwe familie. Ook als ik een eigen huis heb gevonden en hier wegga, zullen we in contact blijven."

Miriam vindt het een bijzondere ervaring. "Je leert van elkaar. Je komt in aanraking met een andere wereld. En dat in je eigen huis. Je leert iemand kennen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Het is heel erg mooi."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore