Onderzoek CBS

Tevreden met overgewicht: 'Maar body positivity nog steeds nodig'

28 augustus 2021 12:00
Saskia Olivieira strijdt voor body positivity onder de naam 'thecurvychapter' Beeld © EditieNL

Nederlanders met overgewicht kijken positiever naar hun eigen lichaam dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Een overwinning voor plussize-influencer Saskia Olivieira, die al jarenlang strijdt voor gelijke behandeling voor mensen met een maatje meer. "Maar er is nog veel winst te behalen."

Acht jaar geleden besloot Olivieira het roer om te gooien: haar dieetschema verdween in de prullenbak en ze besloot niet langer onzeker te zijn over haar extra maatje. "Ik merkte op een gegeven moment dat ik het vooral voor de buitenwereld deed, maar niet meer voor mezelf", zegt ze tegen EditieNL.

Plussize kleding

Haar onzekerheid zat hem vooral in het ontbreken van leuke, modieuze plussize-kleding. "Het is écht niet leuk als je geen leuke kleding kan vinden in de stad. Dat doet iets met je." Olivieira's gevoel voor mode heeft haar uit de put gesleept. "Ik ben meer van mezelf gaan houden door mijn best te doen op hoe ik eruitzie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensen met ernstig overgewicht vaker tevreden met gewicht, ook een risico

Tegenwoordig is de keuze in plussize-kleding een stuk groter geworden. Dat lijkt samen te hangen met de komst van de body positivity-beweging en programma's als #EerlijkeFoto en Curvy Supermodel, die laten zien dat het oké is om een maatje meer te hebben. 

Onderzoek CBS

Tussen 2018 en 2020 gaf 26 procent van de volwassenen met ernstig overgewicht aan tevreden te zijn met hun gewicht. Tussen 2015 en 2017 was dit nog 22 procent. Van ernstig overgewicht is sprake als het BMI boven de 30 is.

Gelijke behandeling

Internist en endocrinoloog Liesbeth van Rossum in het Erasmus MC ziet in haar spreekkamer veel verdriet rondom dit thema. "Mensen willen niet dik zijn", zegt ze tegen EditieNL. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan obesitas lijden minder kans hebben op leidinggevende posities, minder snel een nieuwe baan vinden en anders worden behandeld in de gezondheidszorg. "Daar heerst nog ontzettend veel schaamte. Daar kan zo'n body positivity-beweging bij helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fajah heeft gemengde gevoelens over body positivity-beweging

Dat mensen met een maatje meer niet gelijk worden behandeld, noemt Saskia Olivieira erg zorgelijk. "We kijken alleen maar naar hoe iemand eruitziet en daardoor kijken we niet meer naar wie iemand als persoon is. Dat vind ik erg slecht. Dat constante uitsluiten en pestgedrag heeft grote gevolgen."

'Respecteren en verbinden'

Hoewel er vooruitgang in zit, hebben we volgens de influencer nog een lange weg te gaan. "Je ziet nog steeds dat vrouwen elkaar in de haren vliegen. Dat slanke vrouwen vinden dat dikkere vrouwen te veel aandacht krijgen door deze beweging." We moeten elkaar niet naar niet beneden halen, maar respecteren en verbinden, vindt ze. "Op het gebied van gelijkwaardige behandeling kan nog veel winst behaald worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datingapp doet bodyshamers in de ban: 'Een goed begin'

Anderzijds moeten we de risico's van obesitas niet onderschatten, benadrukt internist en endocrinoloog Liesbeth van Rossum. "Het is echt een ziekte en kan grote gevolgen hebben. Dat je tevreden bent met je lichaam wil niet zeggen dat je er verder niets meer aan hoeft te doen. Vet is een orgaan dat hormonen aanmaakt. Als je daar te veel van hebt, word je ziek. Overgewicht is een sluipmoordenaar." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore