Groningen

Frikandel, worstenbrood of eierbal op je pizza: 'In Italië eten ze ook pizza met patat'

27 augustus 2021 11:41 Aangepast: 29 augustus 2021 11:43
Douwe Grootendorst met zijn nieuwste creatie: de pizza eierbal Beeld © EditieNL

Appeltaart, rendang, zuurkool: je kunt het zo gek niet bedenken of pizzabakker Douwe Grootendorst heeft er pizza van gemaakt. Deze week staat er eentje met eierbal op het menu van het Groningse restaurant. Mét Groningse mosterd.

Menig Italiaan zal even moeten slikken bij het idee van een pizza met kerrieragout, gekookt ei en mosterd. Maar dat kan bedenker Douwe Grootendorst niet deren. "Ik kijk niet naar wat de echte Italianen ervan vinden", zegt hij tegen EditieNL. "De eerste reactie op de pizza was 'De wereld is kapot' maar er zijn gelukkig ook veel mensen die het idee geweldig vinden."

Geheel terecht, vindt hij. "Pizza is lekker en eierbal is lekker, dus het kan niet fout gaan. Het is het beste van twee werelden."

De pizza eierbal De pizza eierbal

Grootendorst probeert elke maand een nieuwe pizza op de kaart te zetten. Zo maakte hij eerder al de pizza met boerenkool of zuurkool, een pizza met nacho's en een pizza met rendang. "Het is zo makkelijk om een alternatief te verzinnen voor de traditionele pizza. Bedenk iets en je kan er een pizza van maken."

Pizza met patat

Traditionele pizzabakker Stefano van Margherita Tutta La Vita denkt daar anders over. Hij vermoedt dat Italianen wel gek zullen opkijken van een eierbalpizza. Al keurt hij het idee niet helemaal af. "In Italië worden ook pizza's met patat gegeten. Dat is ook gek, maar het kan. Als je weet hoe het moet dan kan het", zegt hij tegen EditieNL. Zelf houdt hij het bij de simpelere varianten. "Ik vind dat een pizza met maximaal drie of vier ingrediënten genoeg is. Het moet gebalanceerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zweedse gevangenen gijzelen cipiers en eisen pizza met kebab

De frikandel-speciaalpizza die Domino's momenteel verkoopt of de worstenbroodjespizza van de Jumbo zijn voor hem te complex. "Ik vind die Hollandse creaties te veel. Maar in Nederland kan het. Nederlanders willen toch alles op hun pizza. Ik heb weleens mensen in mijn zaak die zich afvragen wat er nou zo bijzonder is aan een pizza Margherita." Volgens Stefano gaat het om de ingrediënten die worden gebruikt. Tomaten van de regionale biologische boerderij en tomaten van de beste kweker. "Pizza is als muziek. Iedereen kan het pakken en er iets eigens van maken."

Koning

Zelf houdt hij het meest van de Napolitaanse pizza Margherita. Deze wordt bij hem ook het meest besteld. "De pizza Margherita is in Napels ontstaan. De koning wilde iets voor zijn vrouw koken. Zijn kok maakte een soort brood met tomatensaus en basilicum. Het was zo lekker dat hij het gerecht vernoemde naar zijn vrouw: Margherita. In Napels maken ze de pizza nog altijd op dezelfde manier. Daar respecteren ze de traditie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jean (65) krijgt al negen jaar ongevraagd pizza's aan de deur: 'Ik hou er niet eens van'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore