Boos over protesten

Bert organiseert kaartjesactie voor vluchtelingen: 'Iedereen is welkom'

26 augustus 2021 17:50 Aangepast: 27 augustus 2021 10:16
Bert wil dat elke vluchteling zich welkom voelt in Nederland

Toen Bert Winkel Buiter las over de rellen bij de noodopvanglocatie in Harskamp, wilde hij iets doen. Elke Afghaanse vluchteling is welkom in Nederland, vindt de 64-jarige man, dus roept hij alle Nederlanders op om een kaartje te sturen. "Er zit geen idealistisch idee achter. Het is gewoon een stukje vriendelijkheid."

Vol afschuw las Bert over de bijeenkomst in Harskamp, waar jongeren afgelopen dinsdag protesteerden tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen in het Veluwse dorp.

Boos

"Ik was er heel pissig over", vertelt hij aan EditieNL. "Die mensen vluchten niet voor niets. We weten allemaal wat voor drama zij door moeten maken, en dan staan er in Nederland ook nog jongeren voor het centrum die de vreselijkste dingen roepen. Ik weet ook wel dat Nederland al heel vol is, maar moet je deze mensen dan maar laten stikken?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protest opvanglocatie Afghanen in Harskamp loopt uit de hand, politie grijpt in

Bert wilde iets doen om te zorgen dat de Afghaanse vluchtelingen zich welkom voelen in Nederland. Omdat hij sinds drie jaar in Jakarta woont, moest het online. "Ik heb de adressen opgezocht van de vier locaties waar de vluchtelingen worden opgevangen. Die heb ik op Twitter gezet met het verzoek aan alle vriendelijke Nederlanders om de Afghanen welkom te heten. Er zit geen idealistisch idee achter. Het is gewoon een stukje vriendelijkheid"

Reacties

Zijn tweet is inmiddels honderden keren gedeeld en geliket. "Ook door mensen uit het leger. Veruit de meeste reacties die ik krijg zijn positief. Natuurlijk zijn er ook wat negatievelingen die roepen dat 'die lui hier niet thuishoren'. Maar dat is maar ongeveer vijf procent."

Wat de locaties zelf van de actie vinden, weet hij niet. "Ik heb geen contact met ze opgenomen, en zij ook niet met mij. Ik hoop dat ze de kaarten in de gang hangen, of ergens op een plek waar de Afghanen ze kunnen zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore