Coevorden

Kraaien ruimen zwerfafval op in ruil voor hondenbrokken: 'Slimme dieren'

26 augustus 2021 15:10
Gijs-Peter Kuijpers is initiatiefnemer van de 'CrowBuddy' Beeld © iStock / EditieNL

Waarom mensen inzetten als vogels ook zwerfafval op kunnen ruimen? Dat moeten ze in Coevorden gedacht hebben. Daar worden kraaien getraind om plastic troep op te ruimen. Als ze erin slagen worden ze beloond met hondenbrokken. "Kraaien zijn ontzettend slim."

CrowBuddy, zoals het opvallende apparaat heet, is in een weiland in Coevorden geplaatst. De kraaien moeten hier afval in gooien, waarna ze beloond worden met hondenbrokjes.

Aanleren

"We gaan nu de testfase in", vertelt initiatiefnemer Gijs-Peter Kuijpers aan EditieNL. "Ze moeten vertrouwd raken met het vreemde object in hun leefomgeving. Dat is de eerste stap. Daarna moeten ze erop gaan zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kraaien houden delen van Brabant wakker: 'Het zijn er zeker duizend'

Vervolgens moeten ze leren dat ze er plastic in moeten gooien. "Ze kunnen de hondenbrokken zien zitten, maar krijgen die er niet uit. Om ze los te krijgen moet er iets in de grote bak vallen."

Om dat de vogels te leren wordt er met plastic gestrooid. Als er dan wat in de bak valt gaat de radar draaien en komen er hondenbrokken vrij. "We hopen dat ze zichzelf op deze manier gaan aanleren dat afval in de bak een beloning oplevert."

Kostenbesparing

Het zou de gemeente Coevorden een hoop kosten besparen. De gemeente is jaarlijks 500.000 euro kwijt aan het opruimen van zwerfafval. "Gisteren was het officiële moment met de wethouder erbij. Maar ja, als iedereen daarbij staat, dan blijven de vogels weg. Dus we hebben geen kraai gezien." Inmiddels zijn de vogels wel gespot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken raven en wolven samen? 'Wijzen met vleugel naar prooi'

Voor de ontwikkeling van het apparaat hebben ze een kraaiendeskundige uit Wenen in de arm genomen. "Hij heeft meegedacht over het ontwerp. Het is een robuust ding. Hufterproof en weersbestendig. Na twee maanden gaat het naar Wenen."

Intelligent

Volgens dierenarts Job Stumpel van Wildlands zijn kraaien in staat om dit soort dingen aan te leren. "Ze zijn ontzettend slim. Kraaien zijn ruimdenkende alleseters. Ze eten zelfs nestjes van andere vogels. Daarvoor moeten ze doorhebben wanneer de moeder weg is. Daarom zijn ze zo slim. Het zijn opportunisten."

De vogels kunnen dingen leren. "Wat ze meemaken, slaan ze op. Dat maakt het mogelijk om ze dus te leren om zwerfafval op te ruimen."

Slimme dieren

Ook de onderstaande dieren zijn erg slim, aldus Stumpel.

  • Olifanten: "Die leven in een groot oerwoud. Ze moeten goed onthouden waar wanneer bepaalde bomen vruchten hebben. Ze hebben een kaart en een oogstkalender in hun hoofd."
  • Zeeleeuwen: "Die moeten intelligent zijn om vis te kunnen vangen. Vissen zijn niet altijd overal, je moet ze echt opzoeken. Daar heb je verstand voor nodig."
  • Apen: "Ook zij moeten echt zoeken naar hun eten. Er zijn ook apen die getraind worden om kokosnoten uit bomen te halen. En je kan ze trainen om rotzooi uit hun verblijf op te ruimen. Ook als er bijvoorbeeld een telefoon terecht is gekomen."
  • Jachthonden: "Die worden getraind om het geschoten wild op te halen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore