Huizen van belangrijke Nederlanders

Geen tuinpad van z'n vader: geboortehuis Wim Sonneveld te koop

27 augustus 2021 10:48 Aangepast: 27 augustus 2021 13:59
Het geboortehuis van Wim Sonneveld Beeld © Aspekt Makelaars

Het heeft geen tuinpad en er staan ook geen hoge bomen: het geboortehuis van cabaretier Wim Sonneveld in Utrecht staat te koop. Voor ruim zeven ton krijg je een pand met winkel en dakterras in de wijk Lombok. Het is een huis met historische waarde en dat geldt voor meer geboortehuizen van belangrijke Nederlanders.

Wie altijd gedacht heeft dat Wim Sonneveld is geboren in een dorp met een schattig huisje met een tuinpad waarlangs hoge bomen staan, heeft het mis. Deze tekst werd namelijk geschreven door zijn partner die uit Deurne komt. De cabaretier werd op 28 juni 1917 geboren midden in de stad in de Utrechtse wijk Lombok, waar zijn vader kruidenier was. Het huis – dat nog steeds een winkelruimte heeft – staat nu te koop. Behalve een plakkaat op de gevel is verder niet te zien dat er een belangrijk persoon geboren is. 

Plakkaat op de gevel van het pand Plakkaat op de gevel van het pand

Dat geldt voor meer geboortehuizen van belangrijke Nederlanders, zegt historicus Paul Knevel. "In Nederland besteden we over het algemeen wat minder aandacht aan geboortehuizen van bekende personen dan in andere landen", zegt hij tegen EditieNL. "Om zo'n geboortehuis echt in waarde te behouden, moet er van begin af aan al aandacht aan besteed zijn. Maar vaak komen er na iemands dood andere mensen in te wonen, en wordt zo'n huis pas jaren later bekend als 'het geboortehuis van'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op woningmarkt: 'Als-ie op Funda staat, ben je vaak al te laat'

Een geboortehuis in Nederland dat volgens hem wel bekend is, is bijvoorbeeld het huis van schrijver Eduard Douwes Dekker. Dat staat nu bekend als het Multatulimuseum. Het Rembrandthuis is een plek waar Rembrandt lange tijd gewoond en geleefd heeft. Dat is nu ook een museum. Daarnaast hebben we het Theo Thijssen-huis: de plek waar schrijver Theo Thijssen is geboren.

Erfenis

"Vaak gaat een huis van een betekenisvolle Nederlander in de erfenis, dus blijft het in de familie. Dan kan het zijn dat het jaren later toch in de verkoop gaat, en dat men er een soort ijkpunt van maakt: iets waar je naartoe kan. Iets herkenbaars van die persoon." Of dat met het huis van Wim Sonneveld ook gaat gebeuren is nog maar de vraag.

'Voegt niet veel toe'

De makelaar gebruikt het gegeven wel om de woning aan te prijzen. "Toen wij hoorden dat het om het geboortehuis van Wim Sonneveld ging vonden we dat een leuke verrassing", zegt makelaar Arie Spek tegen EditieNL. "Maar het voegt verder niet veel toe. Niet aan de waarde en ook niet voor de toekomstige kopers. Wij Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor."

Bovendien is het huis in de loop der jaren vernieuwd en zijn er geen elementen meer uit de 'Sonneveld-tijd'. Er is ook geen tuinpad. "Hoe vaak ik die grap niet al gehoord heb." Dit is dan ook niet het huis uit het lied 'Het Dorp'. Dat ging over het geboortehuis van zijn Brabantse partner. "De verkoper van het huis komt toevallig ook uit Deurne, dus dat is wel weer leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dan maar geen oprit: starters doen concessies aan woonwensen

Los van het plakkaat op de gevel is er dus ook niet meer te zien dat het van de familie Sonneveld was. "Als na jaren zo'n huis van een betekenisvolle Nederlander te koop komt, dan valt het meestal wel tegen", aldus historicus Paul Knevel. "Want het is vaak door andere mensen bewoond geweest. En er is maar weinig wat je echt herinnert aan de persoon waar het om gaat. Je moet dan echt een bureau terugplaatsen waar de persoon altijd zijn liedjes aan schreef. Anders is en blijft het gewoon een karkas."

Benieuwd naar de woning? Bekijk de foto's op Funda hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore