Vertrouwensband

Kapperstraining om huiselijk geweld te herkennen: 'Let op blauwe plekken'

26 augustus 2021 12:35 Aangepast: 27 augustus 2021 13:55
Jeroen van der Reep en zijn collega's van KOS Kappersopleidingen krijgen binnenkort training. (De klant op de foto staat los van de inhoud van dit artikel) Beeld © EditieNL

De zomervakantie, de verhuizing die eraan zit te komen en problemen met de schoonfamilie. Een kapper krijgt tijdens een knipbeurt vaak een inkijkje in het privéleven van de klant. Waarom maken we daar geen gebruik van, vroeg de organisatie Sterk Huis zich af. Die gaat nu in samenwerking met Taskforce Kindermishandeling trainingen organiseren voor kappers in Tilburg om signalen van huiselijk geweld te herkennen.

Jolanda van den Bogaard heeft van kleins af aan te maken gehad met huiselijk geweld. "Mijn vader was agressief. Zeker als hij gedronken had richtte hij zich op mijn moeder en mij", vertelt ze aan EditieNL. "Als hij in een goede bui was werd ik uitgescholden en vernederd. Op slechtere dagen werd ik geschopt en geslagen. Er ging soms zelfs een baksteen door de ruit."

Jolanda van den Bogaard Jolanda van den Bogaard

Op haar achttiende is ze de situatie ontsnapt en op zichzelf gaan wonen. Al die tijd heeft niemand Jolanda gevraagd hoe het met haar ging. "Waarschijnlijk had ik in eerste instantie ook 'goed' geantwoord op die vraag. Om echt door te dringen moet de vraag specifieker zijn. 'Je kijkt somber, hoe komt dat?' Ook de setting moet goed zijn. Er moet een ontspannen sfeer zijn, en een vertrouwensband. Zeker als kind."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter Nathalie kwam zelf terecht in een situatie van huiselijk geweld en luidt nu de noodklok

Veel kappers hebben die vertrouwensband met hun vaste klanten, weet Jeroen van der Reep, directeur van KOS Kappersopleidingen in Tilburg. "Klanten vertellen heel veel als je de juiste vragen stelt." 

Hij denkt dan ook dat kappers signalen van huiselijk geweld kunnen herkennen. "Je komt dichterbij dan anderen. Zo kun je zien of iemand blauwe plekken heeft of als er plukken uit het haar getrokken zijn. Dat zou een mooie aanleiding zijn om vragen te stellen."

Vervolgstappen

Van der Reep heeft weleens gehoord van collega's die rondliepen met vermoedens van mishandeling. "Die vroegen zich af: wat moet ik ermee? Ik denk dat het lastig is om hier gesprekken over te voeren als je niet gewend bent om zulke vragen te stellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Siomara ontvluchtte huiselijk geweld en begon wassalon: 'Ik wil zo vrouwen in moeilijkheden helpen'

Om kappers hierin te begeleiden gaan Sterk Thuis en Taskforce Kindermishandeling trainingen organiseren. "Er zit een enorm taboe op", vertelt trainer Annemarie Raes van Sterk Thuis aan EditieNL. "Mensen durven er niet naar te vragen en de slachtoffers vinden het moeilijk om er zelf over te beginnen. Dan is het fijn als iemand vraagt hoe het gaat. Daar begint het allemaal mee. Daarnaast kan er gelet worden op uiterlijke kenmerken en gedragsveranderingen. Als er een onderbuikgevoel is dat er iets niet goed zit, is het goed om door te vragen."

Annemarie Raes van Sterk Thuis Annemarie Raes van Sterk Thuis

De nieuwe trainingen helpen de kapper zowel bij het herkennen van signalen als bij het nemen van vervolgstappen. "In het geval dat de klant inderdaad problemen blijkt te hebben, is het fijn dat de kapper weet waar hij of zij naar kan doorverwijzen. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld advies vragen bij Veilig Thuis. Of een afspraak maken bij de huisarts."

Eerder signaleren

"Mensen komen pas bij ons als het heel laat is. Wij willen dat de signalen in verschillende beroepsgroepen eerder gesignaleerd worden zodat eerder ingegrepen kan worden." In andere landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijken dit soort trainingen succesvol.

Meldplicht huiselijk geweld

Het melden van huiselijk geweld is verplicht voor professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, jeugdhulp, justitie en maatschappelijke ondersteuning.

Bron: Rijksoverheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore