Ga naar de inhoud
'Hollands landschap'

Klimmuur? Kunst in tijdelijke Tweede Kamer maakt tongen los

Het kunstwerk in de tijdelijke plenaire zaal Beeld © Frits Wester

Niet iedereen is fan van het nieuwe kunstwerk in de tijdelijke plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het kunstwerk wordt vergeleken met brokstukken, een klimmuur of zelfs poep. "Er is nog geen vergadering geweest, maar het moddergooien is al begonnen", zegt politiek verslaggever Frits Wester.

Als de (ver)bouwkosten van een overheidsproject hoger zijn dan 1 miljoen euro dan is er een kunstbudget, dat oploopt tot twee procent van de totale kosten en betaald wordt door de overheid. "Zo ook in de tijdelijke Tweede Kamer", zegt Frits Wester. De regeling stamt uit 1951 en is er om de kunstsector te steunen. Daarom hangt nu ook in de tijdelijke plenaire zaal een kunstwerk. "Dat levert altijd discussie op."

Zo ook met dit kunstwerk, dat 200.000 euro heeft gekost. "Er is altijd discussie over kunst en geld." Over de rood-paarse wandpanelen uit de oorspronkelijke zaal, een creatie van wijlen kunstenaar Rudi van de Wint, was volgens Wester destijds ook discussie. "Het is kunst en laten we daar geen oordeel over hebben."

Renovatie
Lees ook:
Renovatie Binnenhof valt weer fors duurder uit

De meningen over de nieuwe wandpanelen, gemaakt door kunstenaar Jos de Putter, zijn dan ook verdeeld. Journalist Peter Nieman noemt het een klimmuur en Pieter van Vollenhoven vraagt zich af of je die stenen ook naar de tegenstander kunt gooien. 

Sommige mensen worden er wél enthousiast van. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging vindt het juist heel mooi. "We hebben gewoon boerengrond, poten in de klei, in de Tweede Kamer. Echt prachtig. Ik ben er hartstikke blij mee en ik vind het ook mooi", zegt ze in een filmpje op Twitter.

Hollands landschap

Kunstenaar Jos de Putter vindt het 'buitengewoon eervol' dat zijn werk nu in de zaal hangt, maar zegt hij niet ongevoelig te zijn voor de kritiek. "Ik sta hierachter, maar het is fijn als mensen het ook begrijpen", zegt hij tegen EditieNL. "Als iedereen eraan voorbij zou gaan, heb je ook iets niet goed gedaan denk ik. Het is wel een lastig evenwicht. Het is geen museum, het is de belangrijkste zaal van Nederland eigenlijk."

Hij legt verder uit waar zijn kunstwerk voor staat: "Ik heb een heel concreet Hollands landschap geprobeerd te maken. Het is van aarde - van klei en zand - er zitten geen stenen in."

Die aarde staat dus rechtop en ook daar zit een gedachte achter. "Als je de aarde rechtop zet in het parlement, heeft het een andere positie dan de aarde die normaal onder onze voeten ligt. Voor je het weet nodigt zo'n andere positie uit tot een gesprek", aldus De Putter. Ook zal de aarde nog genoeg besproken worden de komende vijf jaar. "Ik dacht: als je de aarde rechtop zet, dan kijkt-ie mee."

Oude panelen

De oude wandpanelen zijn overigens niet voorgoed verdwenen. "Die gaan we weer terugzien", zegt Frits Wester. "Die worden beschermd tijdens de verbouwing." Maar voorlopig kijken de politici dus tegen dit nieuwe kunstwerk aan.

Bekijk hier de video:

02:06