Leidschendam

Camping in tuin verpleegtehuis: 'Bewoners kampeerden vroeger ook allemaal'

25 augustus 2021 16:14
Camping Prinsheerlijk in de achtertuin van het verpleeghuis Beeld © WHZ Prinsenhof

Een potje jeu de boules, badminton of liever toekijken onder het genot van een kopje koffie? Het kan allemaal op Camping Prinsheerlijk in de achtertuin van verpleeghuis WHZ Prinsenhof in Leidschendam. Een door medewerkers georganiseerd initiatief speciaal voor mensen met dementie of een lichamelijke beperking.

De zomervakantie is voorbij, maar het vakantiegevoel blijft in de grote achtertuin van het verpleeghuis. Een plek waar bewoners en medewerkers graag zitten, waar eerder toch nog iets miste. Het duurde dan ook niet lang voor het idee van een camping was geboren.

"Hun plan is nu uitgegroeid tot een échte camping met tenten en kampeerspullen, al is overnachten geen optie", vertelt locatiemanager Richard Spraakman aan EditieNL.

Herinneringen ophalen

De medewerkers proberen herinneringen uit het verleden van mensen met dementie in het heden te plaatsen. En daar helpt de camping aan mee. "Veel bewoners hebben vroeger gekampeerd en dat komt nu allemaal weer boven. Dat levert de meest prachtige verhalen op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mariël en Herman kamperen op hun eigen camping: 'Met de gemakken van thuis'

Het verpleeghuis is niet alleen toegankelijk voor bewoners, ook familieleden en omwonenden die voor dagbesteding komen zijn van harte welkom. Zij kunnen een picknickmand van vijf euro bestellen bij het servicepunt. "We hebben dagactiviteiten voor iedereen: badminton, jeu de boules of een boekje lezen. Maar het gaat uiteindelijk om de beleving dat je er even uit bent."

Het picknickmandje dat besteld kan worden bij het servicepunt Het picknickmandje dat besteld kan worden bij het servicepunt

Zomerweer

Camping Prinsheerlijk is dan ook het gespreksonderwerp van de dag in het wooncomplex. 's Ochtends vroeg spieken bewoners vaak of er al leven is op de camping. 'Ach kijk nou, ze treffen het ook niet met het weer', klinkt er regelmatig vanuit de huiskamers rondom de achtertuin. Toch houdt Spraakman de moed erin: "We gaan ervan uit dat er een mooie Hollandse nazomer aankomt dus de camping blijft nog wel een paar weekjes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gootjes graven op de camping: onweer, hagel en zware windstoten

"We proberen altijd, maar zeker met deze camping, het verschil te maken", benadrukt hij. En daar lijkt het team tot nu toe in te slagen. Families, omwonenden en bewoners genieten met volle teugen van het campingleven, al slapen ze wel nog allemaal in hun eigen bed.

"Je zorgt voor een veilige omgeving. Campings zijn herkenbaar en het is een omgeving waar ze zich ooit goed en lekker hebben gevoeld. Bewoners die nooit praten, hebben nu ineens een vlotte babbel. Maar een glimlach is voor mij al voldoende."

Of Camping Prinsheerlijk volgend jaar terugkomt? "Ja zeker, en waarschijnlijk nog groter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore