Hittegolf of watersnoodramp

Storm Irma en hittegolf Harrie: moeten alle weerfenomenen een naam krijgen?

25 augustus 2021 15:27 Aangepast: 25 augustus 2021 15:48
Hittegolf in Griekenland deze zomer Beeld © ANP

Elke hittegolf een eigen naam. Daarvoor pleiten Griekse wetenschappers. Het land wordt sinds juli geteisterd door extreme hittegolven. Als die een naam zouden krijgen, zouden mensen bewuster worden van klimaatverandering. In ons eigen land hadden we deze zomer te maken met zware regenval. Moet elk extreem natuurfenomeen een eigen naam krijgen?

De temperatuur in Griekenland was deze zomer wekenlang boven de veertig graden, met een maximumtemperatuur van 47 graden, en hevige bosbranden als gevolg. Een hittegolf een naam geven, zou moeten bijdragen aan de bewustwording.

Directeur Ika van de Pas van Milieu Centraal denkt dat dat zeker zou meehelpen. "Wij zijn voorstand van alles wat bewustwording bevordert. We weten dat een meerderheid in van de Nederlanders ook wel weet dat er iets moet gebeuren, maar bij het in actie komen is er nog wel wat te winnen. Alles wat bijdraagt aan de urgentie is goed."

Minder snel vergeten

"In deze lijn zou ook hevige regenval een naam moeten krijgen, zeker zo extreem als in Limburg", denkt Van de Pas. "We kijken er wel op terug, maar als je het een naam geeft, vergeet je het minder snel. Kijk maar naar orkaan Katrina. Die vergeten we echt niet zomaar." En daar is alleen het label 'watersnoodramp' volgens de directeur niet genoeg voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er is bewijs: klimaatverandering zorgt voor zware regenval zoals in Limburg

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar heeft er een dubbel gevoel bij. "Ik vraag me af hoeveel meerwaarde het heeft om overal namen aan te geven. Maar als je het goed doet geeft het wel bewustzijn bij mensen en als dat blijkt te werken, waarom niet?" 

Stormen

Sommige natuurfenomenen krijgen dus wel al een naam. Zo krijgen sinds 2019 stormen in Nederland met code rood of oranje een naam. Het KNMI maakt daar sindsdien elk stormseizoen een lijst van bekend. Ook dat gebeurt om bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. De namenlijst is afwisselend mannelijk en vrouwelijk en gaat alfabetisch: alleen de letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt.

Maurice Middendorp van Buienradar Maurice Middendorp van Buienradar

Namen voor hittegolven zijn volgens de meteoroloog een optie, maar voor zware buien is het lastiger. "Die zijn vaak binnen vijf tot tien minuten weer over. Dat komt en gaat. Dan zou je de lage en hoge drukgebieden een naam moeten geven, want dat is in feite waar de zware regenval in Limburg uit voortkwam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie bij de bosbranden: 'Het vuur kwam steeds dichterbij'

Middendorp denkt dat de Europese landen wel meer moeten samenwerken. "Het zou gek zijn als elk land een eigen naam gaat verzinnen", meent hij. "Als je zoiets gaat doen, moet je het op Europese schaal samen doen. Wij hebben nu alleen een samenwerkingsverband met de Ieren en de Britten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore