Ga naar de inhoud
'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating'

HEMA verkoopt anti-luchtvervuilingspillen: 'Consument wordt misleid'

Een pil die jouw huid en lichaam beschermt tegen de schadelijke invloeden van luchtvervuiling en invloeden van buitenaf. Het bestaat. HEMA verkoopt deze zogenoemde anti-pollutionpillen. 'Vooral geschikt voor mensen die in een stad of dicht bij een snelweg wonen', staat er op de verpakking. Hoewel de werking van de pillen nog niet bewezen is worden ze wel gewoon verkocht. Mag dat zomaar?

De pillen bevatten vitaminen en kruiden zoals vitamine C en boswellia. Van dat laatste kruid is de werking nog niet bewezen. 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating', staat er als disclaimer op de verpakking. Toch worden de pillen al verkocht en daar maken deskundigen zich boos over. Huisarts Bernard Leenstra vindt het belachelijk. "Ik vind het onzin dat dit soort pillen verkocht wordt", zegt hij tegen EditieNL.

'Kind
Lees ook:
'Kind loopt in baarmoeder al schade op door luchtvervuiling'

Leenstra werkt zelf al zes jaar als huisarts en hij ziet een verschuiving ontstaan van mensen die hun ongezonde levensstijl willen afkopen met pillen. "Ik vind het niet goed dat we dit stimuleren. Want je verkoopt iets waarvan helemaal niet bewezen is dat het werkt, en bovendien creëer je het idee: ik kan anti-luchtvervuilingspillen kopen, dus dan hoef ik niet meer gezond te leven."

Toch kunnen deze gezondheidsproducten met een claim legaal worden verkocht. "Je mag claims op gezondheidsproducten maken als ze zijn toegelaten door de Europese Commissie", zegt Janine Galjaard van de Keuringsraad.

Boswellia

In de anti-luchtvervuilingspillen van HEMA zitten onder meer kruiden als brandnetelblad, viscollageenextract en boswellia. "Voor bepaalde kruiden, zoals boswellia, zijn de claims nog niet beoordeeld. Die staan nog in de wacht voor goedkeuring. In dat geval mag je de werking van het product op de verpakking zetten, mits je de on hold-disclaimer erop zet. Dus: in afwachting van Europese toelating."

Maar huisarts Leenstra vindt dat het bedrijf hiermee te ver gaat: "Wat HEMA eigenlijk doet is de grens opzoeken, om maar geld te kunnen verdienen. Ik vind dat je ook een stukje eigen verantwoordelijkheid hebt en de bevolking moet beschermen. Als je bezig bent met gezondheid, dan moet het zuiver zijn. Dit is ordinair geld verdienen en mensen misleiden."

HEMA
Lees ook:
HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

Hij vindt dat de consument op het verkeerde been wordt gezet. "Je bent in de veronderstelling dat je jouw gezondheid versterkt, maar dat is niet bewezen. Je denkt: ik ben gezond bezig, dus ik hoef mijn levensstijl niet aan te passen. Als dit zo doorgaat, wat krijgen we dan nog? Anti-vetpillen of sportpillen? Dat moeten we niet willen. Je moet eerst onderzoeken of het werkt, en het dan pas verkopen."

Toch doet HEMA volgens Galjaard van de Keuringsraad niks verkeerds. "Wat HEMA doet is niet verboden. Juridisch gezien mag het."

HEMA laat in een reactie weten:

"Wij vinden het niet misleidend, want we hebben heel duidelijk erop gezet wat de disclaimer is en dat de claim die er nu op staat, geldt voor vitamine C. Over de werking van boswellia zijn we nog in afwachting."

"Uit verkoopcijfers blijkt dat er veel vraag naar is. Nu wordt er gedaan alsof het product onzin zou zijn, terwijl er in Europa heel serieus over gebogen wordt. We verkopen niets geks."