'Hartverwarmend'

Overvloed aan spullen voor Afghaanse evacués: wat kun je wel doen?

25 augustus 2021 12:40 Aangepast: 25 augustus 2021 18:26
Natascha zamelt spullen in voor Afghaanse evacués Beeld © EditieNL

Wacht met het doneren van spullen voor vluchtelingen uit Afghanistan. Dat is de oproep van het Rode Kruis en het COA. Doordat er zoveel wordt gedoneerd kunnen opvanglocaties niet alle spullen meer aannemen. Wat kun je dan nog wel doen?

Dat mensen zich massaal inzetten om te helpen, merkt ook Natascha Snoek van kledingbank De Zeecontainer in Groningen. Kleding, speelgoed, aankleedkussens, babyspullen, kinderschoenen, badjes. Vrachtwagens vol worden naar de opslaglocatie van de kledingbank gebracht. "We kregen de vraag vanuit de gemeente of we konden helpen en snel kleding konden leveren", vertelt ze. "We hebben een deel van onze eigen voorraad gedoneerd en zaterdag heb ik nog een oproep gedaan om babyspullen te doneren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikanen: laatste dagen Kabul nodig voor terugtrekken van troepen

Daar werd massaal gehoor aan gegeven. "Er is een container voor de deur geplaatst en die zat binnen een paar uur vol." Mensen blijven doneren, ook al hebben veel opvanglocaties inmiddels ruim voldoende spullen. "Soms brengen mensen een tasje met spullen, maar er zijn ook mensen die een hele inzamelingsactie in de buurt organiseren. Het is echt overweldigend om te zien hoeveel mensen doneren en hoe men voor de medemens klaarstaat. Het is écht hartverwarmend", vervolgt Natascha.

De kledingbank in Groningen krijgt een overvloed aan spullen binnen De kledingbank in Groningen krijgt een overvloed aan spullen binnen

Reactie Rode Kruis

"Het is geweldig om te merken dat mensen zo willen helpen en spontaan spullen brengen", zegt Rixt Albertsma van het Rode Kruis. "De mensen die het nodig hebben zijn daar heel dankbaar voor. Ze merken dat er aan ze wordt gedacht en dat er met hen wordt meegeleefd."

Het Rode Kruis roept op om te wachten met het doneren van spullen, omdat ze anders meer bezig zijn met het sorteren dan met het helpen van mensen. Aan kleding heeft de hulporganisatie bijvoorbeeld al een overvloed. "We brengen daarom eerst samen met het COA in kaart waar behoefte aan is."

Ook Natascha kan even geen spullen meer aannemen. Ze is eerst alles aan het sorteren. "We kunnen de spullen niet meer kwijt. We hebben gelukkig aanbiedingen gekregen voor opslagplaatsen, waar we de spullen naartoe brengen", vertelt ze. Ook zij roept op om te wachten met doneren. "Hoe goed het ook allemaal is bedoeld."

Tassen vol spullen

Wie zelf een inzamelingsactie is gestart, is Mila Pastel. Wat er in Afghanistan gebeurt, raakt haar zo erg dat ze iets wilde doen. "Ik woonde als kind in een internaat, vlakbij een asielzoekerscentrum, waar ik vrienden had en altijd speelde. Nog steeds heb ik vrienden van het azc die toen zelf ook gevlucht zijn", vertelt Mila aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog eens 300 mensen bereiken luchthaven Kabul, Nederland evacueert groep

Ze zetten een actie op die eigenlijk voor Groningen bedoeld was. Omdat daar geen spullen meer nodig zijn, is ze nu aan het inzamelen voor Zeist en later voor Ede. "We staan in gesprek met het COA en er is een opslag. Bij te veel spullen kan het daarin en kan het stuk voor stuk naar mensen die het nodig hebben." Mila is overweldigd door wat er allemaal al gedoneerd is. "Het is niet te geloven, tassen vol met spullen. Luiers, speentjes, flessen..."

Geld doneren

Maar tot geïnventariseerd is wat er allemaal nog nodig is, moet de rem dus even op de donaties. Toch kun je nog wel wat doen voor de mensen in Afghanistan, aldus het Rode Kruis. "We raden aan geen spullen naar Afghanistan op te sturen, je weet niet zeker of dat aansluit op de behoefte daar. Als je mensen kent in Afghanistan, dan raden wij aan om geld te sturen. Dan kunnen mensen zelf kopen wat ze nodig hebben."

Doneren aan het Rode Kruis kan ook, zegt Rixt Albertsma van de hulporganisatie. "We zijn dertig jaar actief in Afghanistan en hebben verschillende programma's in het land. De afgelopen maanden zijn veel mensen op de vlucht gegaan binnen Afghanistan en die mensen ondersteunen wij bijvoorbeeld, maar ook helpen wij mensen die gewond zijn geraakt bij conflicten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore