NK Zeismaaien

Maaien met de zeis: 'Goed voor de natuur'

26 augustus 2021 17:23
Jolanda van Cooten Beeld © EditieNL

Met je zeis in de hand het gras maaien. Deelnemers van het NK Zeismaaien in het Friese Buitenpost proberen dat deze week het beste te doen. Het toernooi moet voor meer aandacht zorgen voor de zeis. Want het op het eerste gezicht verouderde stukje techniek kan ontzettend nuttig zijn voor natuurbeheerders.

Je kan je bij een kampioenschap zeismaaien misschien niet echt een voorstelling maken. Jolanda van Cooten doet al voor de vijfde keer mee. "Als team krijg je een veldje van 4,5 meter breed en 10 meter lang. Met een team van drie moet je dat veldje om zeisen", legt Jolanda uit. De zeis is een werktuig met een lang, gebogen mes op een steel. "Je krijgt punten van de jury voor hoe netjes je zeist en hoe hoog je af zeist."

Snijdende beweging

Jolanda is vrijwilliger bij het Landschapsbeheer Flevoland en zit in het enige vrouwenteam dat meedoet aan het toernooi. "We moeten dus meedoen met de mannen. Vooral Friesland en Groningen zijn concurrenten voor de titel. Deze teams zijn een beetje het Ajax en Feijenoord van het zeisen", aldus Jolanda.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden lopen gevaar door bermplanten: 'Onder het mes door grasaar'

En zo makkelijk is dat zeismaaien niet. "Vooral techniek is erg belangrijk. Je moet een snijdende beweging maken, maar niet drukken. Vergelijk het met het snijden van een boterham met een bot mes. Als je drukt gaat er niets gebeuren, maar als je snijdt wel", zegt Jolanda. Ook de houding is volgens haar belangrijk: die moet vloeiend zijn. "Je wordt er heel rustig van en zonder dat je het doorhebt kan je al een heel stuk zeisen."

Ambacht

Het NK wordt georganiseerd om het gebruik van de zeis te promoten. Organisator en projectleider landschapsbeheer Lodewijk van Kemenade zegt dat het ontzettend goed is voor de natuur. "Op kleinere gebieden zoals graslandjes is de zeis ontzettend handig, een grote machine natuurlijk niet." Ook blijft de grond door het gebruik van de zeis veel gezonder. "Met een zeis kun je erg precies maaien. Je wilt het snelgroeiende gras bijvoorbeeld afsnijden op de juiste lengte, maar niet te kort zodat insecten en dieren er niet meer in kunnen wonen."

Toch kan niet iedereen zomaar met een zeis aan de slag. "Het maaien met de zeis is een kunst, een ambacht dat je moet leren. Het bestaat al duizenden jaren lang, maar het is nog steeds toepasselijk."

Biodiversiteit

Door mechanisatie is de zeis in de landbouw dus een beetje in de vergetelheid geraakt. Ook volgens ecoloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit is het desondanks een 'fantastisch apparaat' in natuurbeheer. "Ik heb zelfs een kleine zeis die alleen maar in een hand past. Een grote zeis heeft wat meer kennis en kunde nodig om te hanteren, dus dat durf ik nog niet echt."

Een terugkeer naar handmatige apparaten en oude technieken zou volgens Wamelink inderdaad goed zijn voor de Nederlandse natuur. "Voordelen zijn er zeker, je kan veel specifieker natuur beheren. En het wordt daardoor ook kleinschaliger. Omdat iedereen het net even anders doet, zal ook de biodiversiteit verbeteren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore