'Hondonvriendelijk'

Honden lopen gevaar door bermplanten: 'Onder het mes door grasaar'

24 augustus 2021 12:49 Aangepast: 24 augustus 2021 17:34
Familie Van Den Brink met hond Imber, die vrijdag voor de tweede keer onder het mes moet door een grasaar in het pootje Beeld © Alwin van den Brink/EditieNL

Ongemaaide bermen zijn een feestje voor insecten en goed voor de biodiversiteit, maar ook een groot gevaar voor honden. Gevaarlijke bermplanten – zoals de grasaar, kleefkruid en Jacobskruid – kunnen ontstekingen veroorzaken. De Hondenbescherming en politieke partij Hart voor Den Haag maken zich zorgen. "Het hele maaibeleid is op één hoop gegooid."

Het ontstoken pootje van Imber door een grasaar Het ontstoken pootje van Imber door een grasaar

Duitsche Pinscher Imber is een aantal weken geleden geopereerd en moet aankomende vrijdag weer onder het mes. "Er zit waarschijnlijk een grasaar in haar poot. Het is best moeilijk en lastig om te vinden. Waarschijnlijk zit het er nog steeds iets in", vertelt zijn baasje Alwin van den Brink aan EditieNL.

Minder enthousiast

Imber loopt altijd los met zijn baasje mee, totdat zijn pootje na een wandeling flink opzette. "We merkten dat ze minder enthousiast reageerde op dingen en ze likte veel tussen haar tenen. Het bleek een ontsteking te zijn." De dierenarts kon niet gelijk wat vinden wat er aan schortte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Anders maaien noodzakelijk voor behoud vlinders en bijen'

Na de eerste operatie kwamen de klachten al snel terug. Toen is Alwin terug naar de dierenarts gegaan. "Dat beestje heeft er last van. Ik loop nu ook kleinere rondjes met haar terwijl ze juist een fanatieke hond was die veel op de hei rende. We hopen dat ze nog een aantal jaar meekan, maar dat is afwachten." Aanstaande vrijdag worden de restjes van de grasaar opgespoord tijdens de operatie.

Grasaren

Een grasaar wordt ook wel een 'kruiper' genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. De grasaren hebben stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen maar slechts één richting op, verder de vacht of huid in. Veelvoorkomende plekken zijn in de neus, oren en tussen de tenen van de hond. In het ergste geval overlijden honden eraan.

Bron: AniCura Nederland

'Hondonvriendelijk Den Haag'

Politieke Partij 'Hart voor Den Haag' maakt zich zorgen om deze ongemaaide bermen. Uitlaatplekken moeten daar het hele jaar door gemaaid worden. Maar dat gebeurt niet volgens raadslid René Oudshoorn. "Het hele maaibeleid is gewoon op één hoop gegooid", zegt hij tegen EditieNL.

Hij bestempelt Den Haag dan ook als bijzonder 'hondonvriendelijk'. De grasaren en berenklauwen in de berm zijn erg gevaarlijk, benadrukt hij. "Ze vinden het de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Maar bij een kinderspeeltuin zeg je dat ook niet, dan moet het ook veilig zijn."

Vochtig

De weersomstandigheden staan daarbij ook niet aan de zijde van hondenbezitters. Door het vochtige weer groeien het onkruid en de grassen erg hard. "Er zijn zoveel nieuwe hondenbezitters die het gevaar niet kennen. Als het maaien niet goed wordt bijgehouden door gemeentes en je let als eigenaar niet op waar ze lopen, kan dat zeker tot problemen leiden", zegt Daphne Groenendijk van de hondenbescherming tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondenhotels volgeboekt: 'Het is wekenlang superdruk'

Toch kan je als hondenbezitter een hoop doen om operaties te voorkomen. "Haal thuis de zaadjes uit de vacht met een pincet. Soms komen ze ook in de oren terecht of kruipen de huid in." Door de beweging van de hond of het krabben, verplaatsen de zaden zich en zetten zichzelf klem door de weerhaakjes. "De grasaar is de grootste boosdoener."

Groenendijk vindt dat er een verantwoordelijkheid ligt bij provincies en gemeenten om dit probleem op te lossen. "Als je alles wild laat groeien, is het voor veel hondenbezitters lastig om de hond uit te laten. Er zijn al weinig losloopgebieden."

Hond controleren

De gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat in groengebieden het gras en de omliggende bermen en kruiden twee keer per jaar gemaaid worden. De stroken dichtbij paden die veel belopen en bemest worden door honden - waardoor de grasaren daar het meeste groeien - worden vaker gemaaid. Een woordvoerder benadrukt wel dat hondenbezitters ook zelf verantwoordelijkheid hebben. "Door het opruimen van uitwerpselen en door het controleren van de hond op de aanwezigheid van grasaren."

Stijgend aantal hondenbezitters

Eén op de vijf huishoudens heeft een hond. Daarmee zijn er ongeveer 1,9 miljoen honden in Nederland. In 2020 waren het er nog 1,5 miljoen en daar zijn er nog eens 400 duizend bijgekomen sinds de coronacrisis. Veel gezinnen hebben voor het eerst een hond en zijn daardoor minder goed op de hoogte van deze gevaarlijke bermplanten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore