Brand studentenflat

Regenboogvlag als rode lap op stier? 'Vlaggen roepen emoties op'

24 augustus 2021 11:54
Foto ter illustratie, niet de flat uit het verhaal Beeld © iStock

Een brand in een studentenhuis in Amsterdam-West vorige week heeft mogelijk te maken met de regenboogvlaggen die aan het pand hingen. Eerder waren er ook al incidenten met regenboogvlaggen in de omgeving. Als tegengeluid is er een inzamelingsactie opgezet om de hele wijk vol te hangen met de vlaggen. Maar durven we dat nog wel als de vlag zulke reacties oproept?

Bij de brand in de flat raakten vier mensen gewond. De politie vermoedt dat de brand lhbti-gerelateerd is, omdat er eerder die week al meerdere incidenten waren die daarmee te maken hadden. "Er zijn de afgelopen tijd regenboogvlaggetjes in de fik gestoken en hakenkruizen op deuren getekend", vertelden bewoners van de flat na de brand aan RTL Nieuws.

'Schaamteloze aanvallen'

Groepen komen over dit onderwerp steeds meer tegenover elkaar te staan, zegt sociaalwetenschapper Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam. "Je ziet dat de discussie polariseert", zegt hij tegen EditieNL. "Het is een onderwerp dat heel veel vragen oproept bij veel mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand flat dieptepunt na reeks lhbti-incidenten: vier gewonden

En dat wordt volgens hem allemaal harder. "Je ziet het ook met de mishandelde Frederique", geeft hij als voorbeeld. Het meisje werd vorige maand mishandeld toen zij niet wilde antwoorden of ze een jongen of meisje was. "De excessen zijn al heel lang aan het broeien. Je ziet het vooral op social media. In allerlei opzichten worden er allemaal discussies gevoerd en ik heb het gevoel dat het zich uit in dit soort incidenten."

De hoogleraar zegt ervan te schrikken dat er nu aanvallen op regenboogvlaggen plaatsvinden. "Het is nog maar net goed afgelopen in Amsterdam, dat had heel verkeerd kunnen aflopen. Je ziet dat het nu om brutale en schaamteloze aanvallen gaat."

Emoties oproepen

Vlaggen kunnen dan ook emoties oproepen, legt Theun Okkerse van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde uit. "Omdat ze zijn erkend door een bepaalde groep. Een vlag staat dus heel duidelijk voor zo'n groep. Je ziet het bij de boerenprotesten: die draaien de Nederlandse vlag om, dat is de ultieme belediging voor een land. Ze zijn Nederlander, maar voelen zich in de steek gelaten door hun land", geeft hij als voorbeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tirza wil heel Amsterdam-West vol regenboogvlaggen na flatbrand

Ondertussen kunnen vlaggen ook heel belangrijk zijn voor mensen. "Een regenboogvlag is heel belangrijk voor die groep. Als je je ergens wil manifesteren, is zo'n vlag belangrijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore