Restaurantafval

Lege oesterschelpen in Rotterdamse haven broedkamer voor platte oesters

23 augustus 2021 12:04
Vandaag werden de oesterschelpen met daarop de nieuwe oesters opgevist Beeld © EditieNL

Oesterschelpen waar het vlees is uitgeslurpt, krijgen in Rotterdam een zinvol tweede leven. De schelpen worden in de Rotterdamse haven te water gelaten zodat de larfjes van nieuwe oesters zich aan de schelpen gaan hechten. En dat levert weer nieuwe inheemse oesters op.

Die 'nieuwe' inheemse oester is de platte oester die sinds de jaren zestig nog maar nauwelijks in de Nederlandse wateren voorkomt. Deze platte oester is niet alleen voor consumptie maar hij heeft ook een belangrijke taak in de natuur, zegt Karel van den Wijngaard, projectleider bij  ARK Natuurontwikkeling.

"De inheemse platte oesters is sinds de strenge winter van 1963 bijna helemaal verdwenen uit Nederland. Daar willen we iets aan doen." Verschillende keren werd geprobeerd de oester zelf te kweken. "Maar dat lukte niet in de kwekerij, ze overleefden het telkens niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overschot aan oesters: consument durft het thuis niet aan

Dus ging ARK op zoek naar andere manieren, want dat de platte oester terugkeert is belangrijk. "We werken aan herstel van de platte oester omdat ze riffen vormen, en die riffen zijn belangrijk voor de Noordzeenatuur. Zoals in andere zeeën koraalriffen belangrijk zijn voor de natuur."

Larven

De lege schelpen die in de Rotterdamse haven te water worden gelaten, komen van restaurants die meedoen aan het project Helpen met Schelpen. Aan deze schelpen moeten de larfjes van de platte oester – die van nature in de haven aanwezig zijn – zich gaan hechten.

"Oesters zijn eerst larfjes die in het water zitten. Die larven zweven door het water tot ze klaar zijn om te gaan hechten. Ze krijgen een soort uitsteekseltje en dan moeten ze iets hebben om zich aan vast te maken. Ze lijken een voorkeur voor oesterschelpen te hebben. Waarom weten we nog niet: misschien omdat ze iets ruiken of voelen. Als ze dan aan de oester zitten, dan krijg je dus weer nieuwe oesters en dat is wat we graag willen."

Vandaag werden de oesterschelpen met daarop de nieuwe oesters opgevist Vandaag werden de oesterschelpen met daarop de nieuwe oesters opgevist

Schelpenrif

Vandaag werd de eerste lichting oesterschelpen naar boven gehaald en het project lijkt te zijn geslaagd. De schelpen met daarop babyoesters worden uiteindelijk in de Voordelta opnieuw te water gelaten zodat het schelpenrif daar kan groeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore