Een Belgische vaste bezoekster van ZOO Antwerpen heeft een contactverbod gekregen met een chimpansee. Ze bezocht het dier zo vaak dat er een ongezonde relatie ontstond. Voor de dierentuin reden om in te grijpen. En dat komt vaker voor. "Probeer zo min mogelijk de dynamiek van de groep te verstoren."
De Belgische Adie Timmermans (53) is ontroostbaar door de brief die ze heeft ontvangen van de dierentuin. Daarin vraagt zij haar om geen contact meer te maken met chimpansee Chita, die ze wekelijks bezoekt. "We hebben een verhouding, zal ik maar zeggen", zegt Adie tegen de regionale televisiezender ATV.
Favoriet dier
Het komt maar zelden voor dat iemand voor één specifiek dier komt zegt Emile Prins, dierentuinmanager van GaiaZOO. "Er zijn natuurlijk wel veel bezoekers die hun favoriete diersoort hebben. Vaste bezoekers herkennen de dieren, maar andersom gebeurt dat niet zo snel", vertelt hij aan EditieNL.

Weinig dieren zijn überhaupt in staat om bezoekers te herkennen: apen, raven en papegaaien kunnen dat wél. De dierenverzorgers houden dat nauwlettend in de gaten. "Bij sommige verblijven hangt ook een bordje met: a.u.b. niet op ramen kloppen. Dat kan storend zijn voor de dieren."
Eigen gedrag bepalen
Dieren moeten zo veel mogelijk hun eigen gedrag kunnen bepalen, vindt Prins. "Wij doen dat door natuurlijke verblijven te bouwen. Daarmee creëer je al afstand tussen mens en dier. Ze hebben bovendien een ruim verblijf, waarin ze zichzelf kunnen terugtrekken als ze dat nodig hebben."
Ondanks ruime verblijven, is er regelmatig interactie tussen mens en dier. En dat is niet dramatisch: soms is het een goede afleiding voor de dieren, meent gedragsbioloog Patrick van Veen. "Maar je wil dat de chimpansee een relatie opbouwt met zijn eigen groep. Als daar iets tussenkomt, ontstaan er conflicten en ruzies binnen de groep. Dat moeten we zien te vermijden", vertelt hij aan EditieNL.
Bokito
"Het bekendste voorbeeld is Bokito. Hij had een connectie met een vrouw die hem opzocht. De gorilla irriteerde zich uiteindelijk toch aan haar. Hij sprong over de watergrachten en heeft haar aangevallen. Hij wilde duidelijk maken dat ze onderdeel is van de groep: dan moet je je ook gedragen naar mijn wensen en die van de groep", legt Van Veen uit.
Dynamiek niet verstoren
Van Veen vindt de beslissing van ZOO Antwerpen een goede. Vaak loopt het verkeerd af als dierentuinen te lang wachten. "Gelukkig komen deze relaties niet heel vaak voor, maar als het voorkomt levert het aan beide kanten problemen op. Probeer de dynamiek van de groep zo min mogelijk te verstoren."