Ga naar de inhoud
Eén maand vermist

Ontvoerde hond na maand weer terecht: 'Max werd camper in gelokt'

De grootste nachtmerrie van hondenbezitters: je hond is ontvoerd. Het overkwam de baasjes van Max. Na ruim een maand werd hij afgelopen week gevonden in Duitsland. Maar zij zijn niet de enigen. House of Animals maakt zich zorgen over dognappings, want zij hebben de indruk dat het vaker voorkomt.

Na een maand van gemis kan het baasje van Max hem vanavond eindelijk weer in de armen sluiten. De Border Collie verdween zondag 18 juli op het strand van Katwijk aan Zee. "Mijn zoon ging even zwemmen en opeens was de hond weg", vertelt Margreet Schaats, moeder van de eigenaar van Max, aan EditieNL.

Camper ingelokt

Waarom Max precies ontvoerd is, is nog onduidelijk. Het baasje van Max, de zoon van Margreet, was de avond van de verdwijning op het strand. "Mijn zoon heeft tot half twee in de nacht gezocht. We hoopten dat hij nog van het strand af zou komen." Er is gezocht met wildcamera's, zoekteam Arie en drones. "We kregen al snel de tip dat Max in een camper was gelokt."

Uiteindelijk is het kenteken van de camper achterhaald. "Toen wisten we al snel waar we moesten zoeken." Interpol, een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties, heeft in samenwerking met de Duitse politie de zoektocht naar Max voortgezet.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer hondjes blijken doodziek door toename illegale puppyhandel

"Vorige week vrijdagmiddag kregen we het verlossende berichtje dat ze Max hadden gevonden. Toen heeft de dierenarts de chip gecheckt en zijn wij gelijk naar Duitsland gereden. En daar lag Max in een mandje op de oprit. Hij werd gek van blijdschap", zegt Margreet. Vrijdagavond komt haar zoon terug van vakantie en kunnen zij eindelijk hun hond weer in de armen sluiten.

Karen Soeters van House of Animals zegt dat de organisatie het idee heeft dat er meer dognappings plaatsvinden. Daar zijn volgens hen een aantal redenen voor: de toenemende vraag naar rashonden, relationele oorzaken zoals ruzies met familieleden of je ex of voor de fok. "Ik kan mij voorstellen - als mensen geld kunnen verdienen aan iets, zoals aan rashonden - dat dit soort ontvoeringen voorkomen. Vooral rashonden zijn populair en heel waardevol."

Hondengevechten

Het gerucht dat honden ontvoerd worden voor illegale hondengevechten, is volgens haar onterecht. "Daarvoor worden altijd honden uit eigen fok gebruikt. Deze criminelen zullen nooit honden van de straat stelen. Dan krijgen ze alleen maar de aandacht op zich", vertelt ze aan EditieNL.

Geliefde honden

Rashonden zijn ontzettend populair, maar komen wel met een prijskaartje. Tegenwoordig zijn vooral de Pomeriaan pups gewild. Je betaalt voor een Pomeriaan puppy al snel 3000 euro. Maar ook aan andere pups hangt een flink prijskaartje. Blauwe Franse buldogs kosten zo'n 2700 euro en voor Labradorpups betaal je gemiddeld 1200 euro.

Tips

"Het enige wat ik kan zeggen tegen hondenbaasjes is: ben alert. Laat je hond altijd chippen, registreer hem en houd je hond in het vizier. Laat hem dus nooit aangelijnd achter bij een supermarkt. Als het je toch overkomt, is het belangrijk om foto's te maken van het kenteken of de mensen die wegrennen met je hond. Zet je locatie aan en doe aangifte. Zorg daarnaast dat je meteen foto's van je hond op sociale media verspreidt", vertelt Soeters.

Match
Lees ook:
Match met hond of kat? Duits asiel plaatst dieren op Tinder