Tool: kijk hoever jouw auto kan op reservetank

Doorrijden tot het gaatje: 'Lege tank is laksigheid'

21 augustus 2021 11:45 Aangepast: 21 augustus 2021 12:45
Vincent Ensie - Collewijn Berging Beeld © EditieNL

Het benzinelampje op je dashboard springt aan: de ene bestuurder zal hier klamme handen van krijgen, de ander weet precies hoever hij nog kan doorrijden. Toch moet de ANWB elk jaar duizenden keren uitrukken voor automobilisten die langs de kant van de weg staan met een lege tank. Inschatten hoeveel er nog in je tank zit blijft toch lastiger dan gedacht.

Ook bergingsbedrijf Collewijn rukt wekelijks uit voor mensen die de tank leeg hebben gereden. "Wij werken in een straal van dertig kilometer rond Utrecht en we moeten soms twee maar soms ook wel vijf keer per week iemand  helpen die een lege tank heeft", vertelt Vincent Ensie van Collewijn tegen EditieNL. "Het verbaast me elke keer weer, het is toch een soort laksigheid denk ik. Als je langs de kant staat met een lekke band kun je er niks aan doen maar dit is gewoon een kwestie van je aandacht erbij houden. Dit is te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee kilometer zwemmen voor brandstof: 'Denk niet 'dat doe ik wel even''

Het bergingsbedrijf sleept automobilisten die een lege tank hebben naar een veilige plek. "Daarna moeten ze het zelf oplossen. Soms hebben ze een leaseauto, dan komt er iemand van het leasebedrijf. De kosten zijn ook voor eigen rekening want bij een lege tank moet vaak het hele brandstofsysteem gereinigd worden."

Gevaarlijk

De tank wordt daarom ook niet langs de snelweg volgegooid. "We weten niet welke brandstof er in de auto gaat en het is te gevaarlijk om dit langs de snelweg te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijs stijgt naar nieuw record: 1,91 euro per liter

Jaarlijks rukt de ANWB ruim 12 duizend keer uit voor een lege tank. Want ook al krijg je een waarschuwing: het is toch lastig in te schatten hoe ver je dan nog kunt rijden denkt autojournalist Werner Budding. "Elke auto geeft aan hoeveel je nog kan rijden op je tank. Als het benzinelampje gaat branden geeft hij ook aan dat je bijvoorbeeld nog 80 kilometer kunt rijden. Maar dat geeft geen zekerheid. Want als je veel gas gaat geven, of een hogere snelheid rijdt dan zullen dat minder kilometers zijn. Wat ook gebeurt: bij 30 of 20 kilometer gaat de benzine tank direct op het laatste streepje. Dan moet je echt naar benzinestation."

Kapot gaan

Budding raadt ook af om tot het laatste streepje door te rijden. "Het is helemaal niet goed om je tank helemaal leeg te rijden. Zeker bij een oude auto. Er kan namelijk rommel in de motor komen en dat is niet goed voor de auto. Er zijn ook auto's die er helemaal niet tegen kunnen. Dan moet je echt hulp krijgen om weer verder te kunnen rijden. Diesels en oude auto's kunnen echt kapot gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken joyrider filmt ritje: 'Ik rij gewoon in een politieauto hè…'

De Britse vergelijkingssite Compare The Market onderzocht van 96 populaire automerken met benzinemotor hoe ver je kunt komen met de inhoud van de reservetank. Wil jij kijken hoe ver je met jouw auto komt?

Bekijk het hier in onze tool:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore