Ga naar de inhoud
Jos B.

Praten in de gevangenis: wat betekent dat voor de strafzaak?

Jos B. en Nicky Verstappen Beeld © ANP

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak van Nicky Verstappen. Jos B. heeft met een medegevangene gesproken over zijn zaak en deze medegevangene heeft hierover een verklaring afgelegd. B. werd vorig jaar veroordeeld voor het seksueel misbruiken en de wederrechtelijke vrijheidsberoving van de 11-jarige Nicky Verstappen, met de dood tot gevolg. Hij werd vrijgesproken van doodslag. Het OM gaat daarover in hoger beroep. Deze nieuwe verklaring kan weleens grote gevolgen hiervoor hebben.

Het gebeurt volgens criminoloog Tim Broekhout vaker dat criminelen in de gevangenis gaan praten over hun misdaden. "Het is bekend dat gevangenen heel veel onderling praten met hun medegevangenen over wat ze hebben gedaan of over hoe ze iets hebben gedaan", zegt hij tegen EditieNL. "Je zit samen gevangen, dus ik kan me voorstellen dat je ook eerder dingen deelt met mensen die ook gevangen zitten. Mensen blijven toch sociale dieren."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe belastende getuigenverklaring in zaak Nicky Verstappen

Daar komt ook nog eens bij dat criminelen volgens Broekhout vaak ook eenzaam zijn. "Je kunt de gevangenis niet met de normale wereld vergelijken. In een gevangenis wordt er niet normaal geleefd. Mensen zijn heel eenzaam, dan ga je toch dingen delen. Zelfs geheimen. Daar zijn meerdere gevallen van bekend."

'Cold case'

Volgens Broekhout kunnen criminelen gaan praten wanneer ze eenmaal in de gevangenis terecht zijn gekomen. "Mensen die vastzitten die hebben natuurlijk ook een geweten en een moord op een jong iemand gaat toch knagen. Dat is niet zomaar iets. Doordat criminelen uiteindelijk gaan praten kunnen ook een hoop cold cases worden opgelost. Dat kan met Jos B. ook zo zijn."

Jos
Lees ook:
Jos B. zweeg bij nieuw verhoor in zaak-Nicky Verstappen

Wat B. heeft besproken met zijn medegevangene willen het Openbaar Ministerie en de betrokken advocaten niet zeggen. Maar volgens strafrechtadvocaat David Rutten wordt de verklaring van de medegevangene wel als wettig bewijsmiddel gezien. "De vraag is of de rechter op basis van deze nieuwe verklaring kan bewijzen dat Jos B. zich ook heeft schuldig gemaakt aan de moord op Nicky Verstappen. Het kan alleen worden gebruikt als bewijs als de inhoud van de verklaring de rechters overtuigt."

Moeder
Lees ook:
Moeder Nicky Verstappen: 'We mogen Peter R. niet kwijtraken'

De verklaring is opgenomen in het dossier. In de stukken is te lezen dat B. de verklaring betwist. Toch kan het grote gevolgen voor hem hebben. "Als een getuigenverklaring correspondeert met de onderzoeksgegevens in het onderzoeksdossier dan zal het eerder worden meegenomen als bewijs.

Het gevolg daarvan is dat het een wettig bewijsmiddel is en dat Jos B. misschien schuldig kan worden bevonden van de feiten waarop hij eerder is vrijgesproken", gaat Rutten verder. "Uiteindelijk hangt het er vanaf wat die medegevangene verklaart heeft. Jos B. is in eerste instantie vrijgesproken voor de moord of doodslag. Als de rechter uitkomt tot een bewezen verklaring van moord of doodslag dan leidt dat tot een hogere gevangenisstraf."