Russische winkel

Buitenlandse supermarkten rukken op: 'Nederlandse vind ik te braaf'

19 augustus 2021 11:11 Aangepast: 19 augustus 2021 11:16
Renata Sadekova van de Russische supermarktketen VkusVill Beeld © EditieNL

Ben je op zoek naar een kilozak bevroren oesters, een doosje gepekelde eieren of een bakje Russische Tvorog? Het is steeds makkelijker dit soort exotische producten te kopen want het aantal buitenlandse supermarken in ons land stijgt flink.

De afgelopen vijf jaar groeide het aantal buitenlandse supermarkten van 740 naar 819. Een stijging van elf procent. Naast de Turkse en Surinaamse toko's rukken ook de Aziatische en Russische supermarkten op. Zo is de Russische keten VkusVill naarstig op zoek naar een geschikte locatie voor hun derde Nederlandse vestiging. "In Rusland zijn wij een hele grote keten met veertienhonderd vestigingen", zegt Renata Sadekova van VkusVill tegen EditieNL. "In Nederland hebben we nu een winkel in Amsterdam en in Bussum.

     

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo maak je een gezonde keuze in de supermarkt: 'Laat je niet verleiden'

Volgens Sadekova komen klanten vooral naar de Russische supermarkt voor handgemaakte- en boerenproducten. "We verkopen veel handgemaakte pannenkoeken, dumplings, en auberginekaviaar." En die producten worden zeker niet alleen aan Russen die in Nederland wonen verkocht. Sterker nog: "Meer dan zestig procent van onze klanten heeft geen Russische achtergrond."

Het zijn dus vooral de Nederlanders zelf die de dit soort winkels ontdekken. En dat is volgens kookboekenauteur Vanja van der Leenden ook niet gek. "Nederlanders hebben niet een hele sterke eetcultuur. Daarom omarmen we maar wat graag andere eetculturen", legt ze uit. "Het heeft ook te maken met onze handelsmentaliteit. We hebben altijd een open blik gehad, het zit er gewoon in." Zelf gaat ze graag naar Turkse en Aziatische supermarkten. "Ik vind de Nederlandse supermarkten braaf en voorspelbaar."

Kookboeken

Omdat er in veel populaire kookboeken ingrediënten staan die niet vanzelfsprekend in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn, komt de Nederlander steeds vaker in buitenlandse winkels. "Er gaat gewoon een wereld voor je open als je zo'n winkel in gaat. Ik kom zelf veel bij de Amazing Oriental. Ze hebben daar alles: van de Thaise tot de Japanse keuken. Je vindt er bepaalde producten die niet altijd bij de supermarkt te vinden zijn. Zoals trassi: dat is gefermenteerde garnalenpasta. Het is onmisbaar in sambal en nasi goreng."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kant-en-klare Vietnamese pho lijkt totaal niet op het origineel: 'Doodzonde'

Martin Chan, directielid van Amazing Oriental ziet inderdaad dat steeds meer Nederlanders de weg naar de Aziatische supermarkt weten te vinden. "We zijn in alle grote steden wel te vinden. Ik denk dat mensen bij ons komen voor de diversiteit, authenticiteit en keuzemogelijkheden." En keuze is er zat. Zo verkoopt Amazing Oriental tussen de 300 en 400 verschillende soorten Noodles. "Ik denk dat de consument wat meer diversiteit wil hebben in de keuken. Vaak ontdekken mensen onze supermarkt na een reis door Azië. Alles is hier te vinden en dat maakt het leuk."

Groei

De keten opende onlangs nog een grote winkel in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. Daarmee komen ze uit op 24 vestigingen in Nederland. Buitenlandse supermarkten vind je in Nederland vooral in de randstad. Volgens de Kamer van Koophandel heeft Zuid-Holland met 211 vestigingen de meeste winkels. Toch groeit het aanbod in de rest van het land ook hard. In Zeeland was de groei het sterkst. Daar groeide het aantal buitenlandse supermarkten met 68 procent naar 17 winkels.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore