430.000 vissende vrouwen

WK dobbervissen voor vrouwen: 'Wij hebben kleinere hengel'

19 augustus 2021 13:21 Aangepast: 19 augustus 2021 13:43
Mandy Swart, deelnemer WK dobbervissen Beeld © EditieNL

Vier uur lang naar een dobber staren en hopen dat jij de zwaarste vissen aan je hengel krijgt. Dat gaat het Nederlandse team zaterdag en zondag doen bij het WK dobbervissen speciaal voor vrouwen. Maar waarom worden mannen en vrouwen vaak gescheiden tijdens sporten?

"Vrouwen zijn over het algemeen minder sterk dan mannen. Dobbervissen is hartstikke zwaar. Wij hebben een hengel van maximaal 11,5 meter, terwijl dat voor mannen 13 meter is", vertelt WK-deelnemer Mandy Swart aan EditieNL. De Nederlandse vrouwen hebben dit jaar thuisvoordeel. Ze vissen aankomend weekend in Lelystad aan de Lage Vaart, maar zonder mannen dus.

Vissende vrouwen populair

Nederland telt zo'n 1,7 miljoen sportvissers en het vrouwenaandeel in die groep wordt steeds groter. In 2017 waren er 200.000 vrouwen en in 2020 telde de groep 430.000 vrouwen. Dat aantal is dus meer dan verdubbeld.

Gewicht vissen

Tijdens het WK worden brasems, baarzen, vorens en blieken gevangen. Brasems zijn de grootste vissen en wegen zo'n 1,5 tot 3 kilogram. "Als deze vissen aan je hengel zitten, is dat best zwaar. Daarom hebben wij ook een aparte competitie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anderson gaat lekker vissen tijdens twee vrije dagen: 'Zieltje zonder zorgen'

Een aantal ploeggenoten van Swart gaan speciaal naar de sportschool om hun armen te trainen om het binnenhengelen van vissen makkelijker te maken. "Ik doe dat niet. Je traint ze automatisch door het vaak te doen." Mannen zijn sterker en hebben langere hengels, waardoor ze – net als bij een heleboel andere sporten – gescheiden competitie voeren.

Testosteron

Dat geldt niet alleen voor dobbervissen. Bij bijna alle sporten zijn de seksen gescheiden. Dat komt voornamelijk door de grote fysieke verschillen. "Mannen hebben meer testosteron, daardoor meer spieren, een groter hart en kunnen dus meer zuurstof door hun hart pompen. Dat is de reden van hun betere conditie", vertelt Evert Verhagen, directeur van Amsterdam Institute of Sport Sciences aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mannen, zo zet je een turbo op je testosteron

Toch heeft ieder geslacht zijn eigen charmes. Mannen zijn namelijk niet per se beter dan vrouwen, vindt Verhagen. Op twee vlakken hebben vrouwen een streepje voor. "Vrouwen raken minder snel vermoeid en kunnen langer doorgaan. Neem bijvoorbeeld het marathonzwemmen: mannen zijn sterker, maar vrouwen hebben een betere controle over hun spieren en een betere vetvoorraad."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore