Nieuwe zoektocht

Vermiste Sumanta niet gevonden, maar rol speurhonden blijft belangrijk

18 augustus 2021 15:56 Aangepast: 18 augustus 2021 15:58
Speurhonden van stichting Signi zochten naar de vermiste Sumanta Beeld © EditieNL

De politie heeft niets gevonden in een zoektocht naar de sinds 2018 vermiste Sumanta Bansi. Er werd vandaag gezocht in recreatiegebied De Hulk bij Scharwoude, nadat speurhonden van stichting Signi Zoekhonden daar afgelopen weekend waren aangeslagen. De honden zijn getraind om de geur van menselijke resten te herkennen. Hoe lang blijven geursporen intact?

Sumanta was studente biowetenschappen en 22 jaar oud toen ze verdween. De politie stelde vrij snel vast dat ze waarschijnlijk slachtoffer is geworden van een misdrijf en niet meer in leven zou zijn. Toen de studente verdween, woonde ze bij de familie B. in Hoorn. Volgens het Openbaar Ministerie was ze op dat moment negen weken zwanger van Manodj B., een van de verdachten in de zaak.

Andere bron

Het is niet de eerste keer dat gezocht werd naar het lichaam van de vermiste Sumanta. Eerdere zoektochten leverden niks op. Toch besloot de politie tot de zoektocht in het Noord-Hollandse natuurgebied, omdat honden van stichting Signi Zoekhonden daar afgelopen weekend aansloegen.

Er is uiteindelijk niks gevonden vandaag. "Het hoeft natuurlijk niet Sumanta te zijn. Het kan dus zijn dat er een andere bron is waar de honden zijn op aangeslagen. De honden zijn een onderdeel in een groter onderzoek", zegt Esther.

In dit natuurgebied is gezocht In dit natuurgebied is gezocht

Ze heeft dan ook veel vertrouwen in wat de honden kunnen. "Vorige week hebben we een vermiste man in Enschede gevonden en de week daarvoor een vermiste man in de IJssel. De honden zijn dus wel degelijk goed met geur. Maar alle omstandigheden moeten wel kloppen om Sumanta terug te vinden."

Geur blijft hangen

Ook na langere tijd kunnen honden nog de goede geur oppikken, vertelt Esther. De geur trekt namelijk in de omgeving en blijft daardoor lang te ruiken. "Onze honden hebben mensen teruggevonden na 26, 16 en 8 jaar. We kunnen wel aantonen dat honden ook na langere tijd de goede geur kunnen oppikken. Maar elke vermissing is anders."

Na langere tijd wordt de nauwkeurigheid wel minder. "Daarom zoeken we altijd in de zomer, als het warmer is dan is de geur duidelijker", legt Esther uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Sumanta Bansi hoopt op vinden lichaam

De stichting zal zeker blijven zoeken naar Sumanta. "Dit is niet de laatste keer dat we gezocht hebben. We weten hoe belangrijk het is om afscheid te nemen. We zoeken soms wel twintig of dertig keer in een vermissingzaak."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore